avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Editurã ºi drepturi de autor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Editurã ºi drepturi de autor

Bună ziua.

Problema mea este următoarea: recent, o editură mi-a publicat o carte pe care mi-a expediat-o la domiciliu în câteva exemplare. Fiind nemulţumit de calitatea acesteia, am decis să merg la o altă editură, pentru republicare, însă acolo mi s-a comunicat faptul că în lipsa unui acord de editare din partea primei edituri, nu se poate republica.

După ce am explicat reprezentantului celei de-a doua edituri faptul că eu nu am semnat nimic cu prima editură, ci doar am trimis online manuscrisul primind apoi câteva exemplare acasă, şi că sunt dispus să schimb titlul cărţii modificând simultan şi câteva pasaje din text pentru a primi un nou cod ISBN, am avut parte de o atitudine mai dispusă spre publicare, dar totuşi acesta mi-a spus că ar fi bine să cer primei edituri un acord de editare, pentru a evita eventuale neplăceri.

Mi-a mai spus faptul că prima editură poate, în afară de exemplarele pe care mi le-a trimis, să mai tipărească încă 2000 de exemplare fără ca eu să ştiu, profitând astfel de munca mea. Repet - nu am semnat niciun document cu prima editură, nu am primit nicio factură pentru banii pe care i-am plătit pentru exemplare; nu am nicio obligaţie faţă de prima editură. ªi deşi am specificat reprezentantului celei de-a doua edituri aceste aspecte, el mi-a spus că descrierea CIP a cărţii s-a realizat prin intermediul primei edituri, iar de aceea el nu poate face nimic fără acordul acesteia.

Acum întreb: simplul fapt că descrierea CIP s-a realizat prin intermediul primei edituri, îi acordă acesteia drept de tipărire al cărţii mele?
Dacă, de exemplu, aş oferi în scris permisiunea celei de-a doua edituri pentru republicare, atunci aceasta ar fi absolvită în mod automat de orice vină?

Vă rog să îmi spuneţi care este procedura în asemenea cazuri, am nevoie de un sfat.
Cel mai recent răspuns: Lepidus , utilizator 11:29, 24 Aprilie 2011
Dacă modific parţial titlul şi anumite pasaje din textul cărţii, se poate cere de către cea de-a doua editură un nou cod ISBN de la Biblioteca Naţională, astfel fiind acoperită legal?
Drepturile de autor raman ale dumneavoastra, cu exceptia cazului in care le-ati cedat/vandut primei edituri. Acuma, totul se reduce la o intelegere verbala, deci la cuvantul lui contra cuvantului dvs.
Nu am cedat sau vândut niciun drept primei edituri. Nu am semnat niciun document. Publicarea s-a realizat din fonduri proprii.

Am văzut Legea Dreptului de Autor, Secţiunea II (Contractul de editare). Se specifică că prin contractul de editare, autorul cedeaza unei edituri drept de publicare şi distribuţie. În situaţia mea, contractul de editare nu există.

Mulţumesc pentru răspuns, tgeorgescu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor - mãsuri de protecþie DannyBoy DannyBoy Buna ziua. Tocmai am terminat de scris o carte (fictiune) si doresc sa o public si sa o vand prin intermediul unor magazine online. Deci cartea va putea fi ... (vezi toată discuția)
Dosar fals?!? topicthao topicthao Lucrez în învățământ. Soțul, la fel, lucrează în învățământ. Din cauza numărului mic de copiii, posturile intră în restrângere. Soțul meu ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pentru poezii proprii. unde ma adresez pentru publicarea poeziilor? ContSters254934 ContSters254934 Bună seara! Sunt un tânăr de 25 de ani și am scris o sumedenie de poezii care s-ar preta a fi publicate într-un volum. Sunt poezii proprii, scrise de ... (vezi toată discuția)