avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drept de autor pentru poezii proprii. Unde ma adresez ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drept de autor pentru poezii proprii. Unde ma adresez pentru publicarea poeziilor?

Bună seara! Sunt un tânăr de 25 de ani și am scris o sumedenie de poezii care s-ar preta a fi publicate într-un volum. Sunt poezii proprii, scrise de mine, necopiate din alte surse. Întrebările mele sunt următoarele:

1) Cum și unde îmi pot apăra dreptul de autor? Mă tem să nu mi se "fure" o parte din ele..

2) Unde mă pot adresa pentru a-mi fi tipărite? Cu cine trebuie să discut?

Vă mulțumesc!

Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 11:10, 1 Aprilie 2013
In primul rand, trebuie sa cautati o editura dispusa sa tipareasca volumul de poezii. Daca editura va fi interesata, veti incheia un contract in baza caruia, respectiva editura poate solicita Bibliotecii Nationale, coduL ISBN.
Din momentul obtinerii acestui cod, cartea dvs. va avea protectia respectivului numar international standardizat, al cartii.
Vă mulțumesc!


in primul rand dreptul de autor nu se inregistreaza.El se protejeaza prin lege de la momentul materializarii creatiei.

in al doilea rand prin codul ISBN nu se confera o protectie a dr. de autor- codul ISBN este nr international standardizat al cartii respective (identifica cartea pe plan international) si nu are nicio legatura cu dr. de autor. El nu are nicio valoare juridica, ceea ce înseamna ca nu ofera protectie privind dreptul de autor.

Avand in vedereca obiectul cartii reprezinta poeziile, va sfatuiesc sa va duceti la COPYRO (organismul de gestiune colectiva din domeniul operelor scrise, fiction sau non fiction, indiferent de modul sau forma de exprimare cum ar fi: beletristic, stiintific sau artistic etc.) si sa va inregistrati manuscrisul cartii inainte de a incheia contractul cu editura.
Aceasta inregistrare are efect juridic de data certa. Printre alte atributii, COPYRO va poate reprzenta in gestionarea dr. patrimonioale de autor privind cartea de poezii.

dupa inregistrarea la COPYRO, trebuie sa faceti un contract de cesiune a dr. patrimoniale de autor cu o editura. Editura va atribui dupa acea cartii codul ISBN. Atentie- pentru draftul de contract de cesiune a dr de autor catre editura, va sfatuiesc sa consultati un avocat specializat in proprietate intelectuala (cred ca editura va veni ea cu un draft de contract ale carui prevederi trebuie interpretate cu mare atentie)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor - mãsuri de protecþie DannyBoy DannyBoy Buna ziua. Tocmai am terminat de scris o carte (fictiune) si doresc sa o public si sa o vand prin intermediul unor magazine online. Deci cartea va putea fi ... (vezi toată discuția)
Editurã ºi drepturi de autor Lepidus Lepidus Bună ziua. Problema mea este următoarea: recent, o editură mi-a publicat o carte pe care mi-a expediat-o la domiciliu în câteva exemplare. Fiind ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de certificat isbn dat de editura mea, daca deja am cod isbn si cip de înregistrare al cartii mele? alexandra_campeanu alexandra_campeanu Buna ziua! Am scris o carte de poezii de curand si cartea mea a fost publicata de o editura si mi s-a dat cod Isbn si cip de inregistrare dat gratuit de ... (vezi toată discuția)