avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Emiterea unei noi chitante pentru aceeasi incasare ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Emiterea unei noi chitante pentru aceeasi incasare fara anularea primei chitante

Buna ziua.

Rog colegii să mă ajutte cu o opinie în următoarea speţă:

Se face o plată către o asociaţie; cel care încasează taie o chitanţă "provizorie" dintr-un chitanţier neînregistrat, cu înţelegerea că va emite, ulterior, o nouă chitanţă din chitanţierul înregistrat, urmând ca plătitorul să-i remită chitanţa provizorie pentru anulare.

Se emite a doua chitanţă şi se înregistrează în contabilitate; prima chitanţă nu se înregistrează în contabilitate, dar plătitorul refuză să o remită. În consecinţă, nici lui nu i se înmânează a doua chitanţă, care rămâne la contabilul societăţii.

Faţă de cele de mai sus, cel care a încasat poate fi tras la răspundere penală, contravenţională sau de altă natură ?

Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Mihai Gaita , Avocat 10:31, 20 Aprilie 2011
Buna ziua

Va pot ajuta cu urmatoarele :
- din legea contabilitatii , republicata
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(2)Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venituri au, de asemenea, obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară şi, după caz, contabilitatea de gestiune.

Art. 6
(1)Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2)Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.

--- de aici , concluzia ca asociatia respectiva de supune prevederilor legii contabilitatii si ca orice tranzactie trebuie consemnata intr-un document legal .
Chitanta provizorie , asa cum ati denumit-o, nu intruneste conditia de document justificativ legal, prin urmare :

Art. 41
Constituie contravenţii la prevederile prezentei legi următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
1.deţinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar şi alte drepturi şi obligaţii, precum şi efectuarea de operaţiuni economice, fără să* fie înregistrate în contabilitate;

Art. 42
(1)Contravenţia prevăzută la art. 41 pct. 2 lit. h) se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 30.000 lei, cea prevăzută la pct. 1, cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei,.........
si :

(5)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor în cazul asociaţiilor de proprietari se fac de persoanele cu atribuţii de control din cadrul consiliilor locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de alte persoane anume împuternicite de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
(6)Amenzile contravenţionale prevăzute la alin. (1) şi (2) se suportă de persoanele vinovate.
(7)Contravenţiilor prevăzute la art. 41 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
--------
Ar mai fi si , LEGEA nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Art. 2
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:

b)contribuabil - orice persoană fizică ori juridică sau orice altă entitate fără personalitate juridică care datorează impozite, taxe, contribuţii şi alte sume bugetului general consolidat;

c)documente legale - documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;

care, dupa cum vedeti in art de mai sus este aplicabila asociatiilor ,

Art. 9
(1)Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

b)omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele <<contabile>> ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

e)executarea de evidenţe <<contabile>> duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
Vă mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta fiscala ong FieRRy FieRRy Buna ziua, Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Un ONG este obligatoriu sa emita chitante fiscale celor ce doneaza? daca da care este legea? 2. ... (vezi toată discuția)
Depunere bilant ioana b ioana b daca o firma si-a suspendat activitatea din 1.05.2009 poate sa depuna bilantul pe 2008 pana in 29.05.2009? (vezi toată discuția)
Factura fara serie si numar Lllalexa Lllalexa Buna ziua. Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: o firma elibereaza 3 facturi cu chitantele aferente catre o persoana fizica, insa nici pe facturi ... (vezi toată discuția)