avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Este o greseala care nu priveste legalitatea si temeinicia hotararii judecatoresti.Se poate considera ca fiind imprescriptibila.
Aceasta, deoarece hotararea reala este cea care va fi dupa indreptare si nu cea dinainte.De aceea, se poate considera ca nu este supusa nici unui termen de prescriptie si nici unui termen de decadere.;)
Dacă este vorba despre o hotârâre ce s-a pus în executare?
Îţi dau un exemplu:
A se judecă cu B ce locuieşte la ap. 5 şi obţine o hotărâre irevocabilă împotriva lui B, ca fiind domiciliat în str. X la ap. 2, deşi B locuieşte la ap. 5.
A solicită instanţei încuviinţarea executării silite a hotărârii irevocabile, astfel că instanţa admite executarea silită a hotărârii prin care în dispozitiv apare ca fiind îndreptată împotriva lui B de la ap. 2.
A merge la executor cu hotărârea şi, deşi cunoştea că B locuieşte la ap. 5, solicită executorului executarea silită a debitorului B care locuieşte la ap. 2, în baza hotărârii irevocabile.
Executorul începe formalităţile de executare silită, iar pe parcursul executării silite, acesta îşi dă seama că a pus în executare un alt apartament, respectiv 2 şi nu 5, astfel că face somaţia pentru apartamentul 5, o înscrie în cf şi apoi procedează la continuarea executării silite la ap. 2, şi uneori 5. În acest caz, debitorul B nu a avut cunoştinţă de executarea silită a sa. Locuinţa se pune în vânzare la licitaţie şi debitorul B se vede în stradă, fără să ştie de ce.
Executarea silită se finalizează după expirarea celor 3 ani de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.
Se mai poate îndrepta eroarea materială din hotărâre dacă a fost deja pusă în executare silită şi termenul de prescripţie a expirat? ;)