avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PRESCRIPTIE CRR INDREPTARE EROARE MATERIALA ACT ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PRESCRIPTIE CRR INDREPTARE EROARE MATERIALA ACT ADMINISTRATIV

crr de indrepatare eroare materiala este imprescriptibila, corect ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:29, 1 Iulie 2008
Avind in vedere ca legea nu dispune nimic in privinta acestui aspecxt insemana ca aveti dreptate.
Corect !:D
Hotărârile judecătoreşti care au erori de judecată (erori de fond) pot fi remediate doar prin intermediul căilor de atac.
Erorile materiale de mai mică importanţă şi care nu au un asemenea caracter, pot fi îndreptate pe calea procedurii prevăzute de art. 281 C.pr.civ. care prevede: Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere
Erorile materiale sunt acele erori strecurate în hotărâre cu prilejul redactării şi care nu afectează legalitatea sau temeinicia hotărârii.
În temeiul art. 281 nu se poate proceda la completarea sau la lămurirea înţelesului dispozitivului hotărârii.
Legea nu instituie un termen pentru exercitarea cererii de îndreptare a erorilor materiale din hotărâre. Dar, numai hotărârile nesusceptibile de executare silită pot fi remediate oricând în baza art. 281 C.pr.civ. Hotărârile susceptibile de executare silită nu pot fi remediate pe această cale decât în termenul de prescripţie de 3 ani a dreptului de a cere executarea silită, pe motiv că o hotărâre judecătorească ce nu s-a executat în termenul general de prescripţie pierde şi puterea lucrului judecat, iar îndreptarea unei asemenea hotărâri nu ar avea nici un efect. Or, în asemenea caz, folosirea procedurii prevăzute de art. 281 C.pr.civ. este lipsită de interes practic şi legitim, dar şi inadmisibilă.;)
dumitru2000 a scris:

crr de indrepatare eroare materiala este imprescriptibila, corect ?


Este o greseala care nu priveste legalitatea si temeinicia hotararii judecatoresti.Se poate considera ca fiind imprescriptibila.
Aceasta, deoarece hotararea reala este cea care va fi dupa indreptare si nu cea dinainte.De aceea, se poate considera ca nu este supusa nici unui termen de prescriptie si nici unui termen de decadere.;)

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este o greseala care nu priveste legalitatea si temeinicia hotararii judecatoresti.Se poate considera ca fiind imprescriptibila.
Aceasta, deoarece hotararea reala este cea care va fi dupa indreptare si nu cea dinainte.De aceea, se poate considera ca nu este supusa nici unui termen de prescriptie si nici unui termen de decadere.;)

Dacă este vorba despre o hotârâre ce s-a pus în executare?
Îţi dau un exemplu:
A se judecă cu B ce locuieşte la ap. 5 şi obţine o hotărâre irevocabilă împotriva lui B, ca fiind domiciliat în str. X la ap. 2, deşi B locuieşte la ap. 5.
A solicită instanţei încuviinţarea executării silite a hotărârii irevocabile, astfel că instanţa admite executarea silită a hotărârii prin care în dispozitiv apare ca fiind îndreptată împotriva lui B de la ap. 2.
A merge la executor cu hotărârea şi, deşi cunoştea că B locuieşte la ap. 5, solicită executorului executarea silită a debitorului B care locuieşte la ap. 2, în baza hotărârii irevocabile.
Executorul începe formalităţile de executare silită, iar pe parcursul executării silite, acesta îşi dă seama că a pus în executare un alt apartament, respectiv 2 şi nu 5, astfel că face somaţia pentru apartamentul 5, o înscrie în cf şi apoi procedează la continuarea executării silite la ap. 2, şi uneori 5. În acest caz, debitorul B nu a avut cunoştinţă de executarea silită a sa. Locuinţa se pune în vânzare la licitaţie şi debitorul B se vede în stradă, fără să ştie de ce.
Executarea silită se finalizează după expirarea celor 3 ani de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.
Se mai poate îndrepta eroarea materială din hotărâre dacă a fost deja pusă în executare silită şi termenul de prescripţie a expirat? ;)

Alte discuții în legătură

Greseala prenume in dispozitivul unei hotarari Dg_Marian Dg_Marian Buna ziua! Am o hotarare a Tribunalului in care m-i sa gresit prenumele atat in expunere cit si in partea unde spune ,,in numele legii hotaraste\" Aceeasi ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala sau omisiune vadita-art.54 din legea:188/00 ContSters40598 ContSters40598 Daca un executor judecatoresc trece intro Somatie de plata o suma care nu are nicio treaba cu titlul executoriu pus in executare silita, desi acesta indica ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca gresita gabriela tache gabriela tache am primit de la tribunal hotararea judecatoreasca definitiva dar sunt scrise gresit numerele parcelelor de teren. Cum se pot indrepta aceste greseli si cat ... (vezi toată discuția)