avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare judecatoreasca gresita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare judecatoreasca gresita

am primit de la tribunal hotararea judecatoreasca definitiva dar sunt scrise gresit numerele parcelelor de teren. Cum se pot indrepta aceste greseli si cat timp dureaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:04, 22 Iulie 2008
Potrivit art.281 alin.1 C.proc.civ., erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul , precum şi orice alte erori materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere.
Temeinicia unei cereri de îndreptare a erorilor, omisiunilor sau a oricăror greşeli materiale stă în probatoriul administrat în cauza în care s-a pronunţat hotărârea ce se cere a fi îndreptată, iar soluţia de rezolvare nu trebuie să se situeze în afara acesteia.
Cererea de îndreptare poate fi formulată oricând şi nu doar în termenul de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită , întrucât legiuitorul nu prevede nici o limitare în timp.
Soluţionarea cererii se face de către instanţa care a dat hotărârea sau încheierea ce formează obiectul îndreptării, în aceeaşi compunere, nefiind obligatoriu să participe la judecată aceiaşi judecători .
Asupra cererii, instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu . Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar să dea anumite lămuriri (art.281 alin.2 C.proc.civ.).
Pe baza încheierii, îndreptarea se va face în ambele exemplare originale ale hotărârii (art.281 alin. ultim C.proc.civ.).

Prin urmare, depuneti la instanta o cerere de indreptare a erorilor materiale cuprinse in dispozitivul hotararii.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie să depuneți la instanța care a pronunțat hotărârea o cerere de îndreptare a erorii materiale strecurate în dispozitiv. Dacă hotărârea este irevocabilă, și posibil de pus în executare silită, puteți depune cererea de îndreptare în termenul de 3 ani de la data pronunțării. Elis, nu se timbrează!
Dacă hotărârea este susceptibilă de calea de atac - recurs, cererea de îndreptare se va introduce în termenul de introducere a recursului. ;)
:offtopic:
:bow: multumesc pentru atentionare .... :) o rugaminte la tine am, fa ceva cu patratele acelea , este greu de citit mesajul scris asa.
Care pătrate? ;)
:offtopic:
mesajul scris de tine la ora 21.27 pe acest topic , mie imi apare cu patratele in loc de diacriticile s si t :(

Alte discuții în legătură

Greseala in redactarea sentintei robertvoicu robertvoicu am primit o sentinta (iesire din indiviziune)redactata gresit.am inteles ca se depune o cerere in instanta.exista un termen pentru depunerea acesteia? (vezi toată discuția)
Indreptare eroare incheiere de sedinta Nina1 Nina1 Buna ziua, In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea ... (vezi toată discuția)
Termen recurs in cazul erorilor materiale din hotarare Ardox Ardox In hotararea instantei de fond s-au strecurat doua erori materiale, respectiv [b]numarul dosarului[/b] si [b]sectia[/b] tribunalului pe rolul caruia s-a aflat ... (vezi toată discuția)