avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... greseala in redactarea sentintei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

greseala in redactarea sentintei

am primit o sentinta (iesire din indiviziune)redactata gresit.am inteles ca se depune o cerere in instanta.exista un termen pentru depunerea acesteia?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:18, 21 Ianuarie 2013
1) Nu ;
2) Codul de procedură civilă, Îndreptarea hotărârilor
Art. 281. - Greselile asupra numelui, calitatii, si sustinerilor partilor sau cele de socoteli, precum si orice alte greseli materiale strecurate in hotarare, pot fi indreptate, din oficiu sau in urma unei simple cereri.
Instanta poate cita partile, cand gaseste de cuviinta pentru unele lamuriri.
Indreptarea se va face in amandoua exemplare ale hotararii.
Termenul de apel impotriva incheierii date asupra indreptarii curge de la pronuntare, in cazul cand partile au fost citate.

Dispozitiile de mai sus se aplica, prin asemanare, si greselilor strecurate intr-o incheiere.


Puteți formula și depune instanței o Cerere de îndreptarea greselilor.
De fapt textul actual al disp.art 281 c.proc.civ. este acesta:
Art. 281 c.proc.civ.
(1)Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere.
(2)Instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu. Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar să dea anumite lămuriri.
(3)În cazul hotărârilor, îndreptarea se va face în ambele exemplare ale hotărârii.

Astfel, putem vorbi de indreptarea unei erori materiale in sensul celor enumarate in text, numai in masura in care aceste erori sunt strecurate in dispozitivul hotararii.
Dispozitivul hotararii este partea finala a hotararii ( care incepe de la " in numele legii hotaraste."...) si care se pune in executare.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca gresita gabriela tache gabriela tache am primit de la tribunal hotararea judecatoreasca definitiva dar sunt scrise gresit numerele parcelelor de teren. Cum se pot indrepta aceste greseli si cat ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presidentiala gabryella26 gabryella26 buna ziua!as dori sa vad un model de cerere de ordonanta presindentiala,in legatura cu schimbarea datei (care a fost gresita,data de nastere a minorei)de pe ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare incheiere de sedinta Nina1 Nina1 Buna ziua, In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea ... (vezi toată discuția)