Nina1 a scris:
Buna ziua,
In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea consemnarii celor relatate. Am formulat cerere de indreptare a erorilor materiale din incheierea de sedinta. Cum se solutioneaza aceasta cerere? Termenul de realizare a indreptarii este stabilit prin lege? Pana la urmatorul termen de proces care este in octombrie se solutioneaza cererea?Care este procedura?
Cu stima
Cererea de îndreptare poate fi formulată oricând şi nu doar în termenul de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită , întrucât legiuitorul nu prevede nici o limitare în timp .
Soluţionarea cererii se face de către instanţa care a dat hotărârea sau încheierea ce formează obiectul îndreptării, în aceeaşi compunere, nefiind obligatoriu să participe la judecată aceiaşi judecători .
Asupra cererii, instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu . Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar să dea anumite lămuriri (art.281 alin.2 C.proc.civ.).
Pe baza încheierii, îndreptarea se va face în ambele exemplare originale ale hotărârii (art.281 alin. ultim C.proc.civ.).
Potrivit art.281 ind.3 alin.1 C.proc.civ., încheierea pronunţată în temeiul art. 281 C.proc.civ. este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea în legătură cu care s-a solicitat îndreptarea. Ca atare, încheierea prin care s-a soluţionat o cerere de îndreptare a unei hotărâri pronunţate în primă instanţă este supusă apelului, dacă şi hotărârea îndreptată este susceptibilă de a fi atacată cu apel. În caz contrar, încheierea poate fi atacată cu recurs. Încheierea prin care s-a soluţionat o cerere de îndreptare a unei hotărâri date de o instanţă de apel poate fi atacată cu recurs. Nu este supusă recursului încheierea de îndreptare a unei hotărâri date de instanţa de recurs .