avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indreptare eroare incheiere de sedinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indreptare eroare incheiere de sedinta

Buna ziua,
In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea consemnarii celor relatate. Am formulat cerere de indreptare a erorilor materiale din incheierea de sedinta. Cum se solutioneaza aceasta cerere? Termenul de realizare a indreptarii este stabilit prin lege? Pana la urmatorul termen de proces care este in octombrie se solutioneaza cererea?Care este procedura?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 17 Iulie 2010
Buna dimineata .


Art. 281 ,Codul de procedura civila .
Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.
Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
In cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii.

Art. 281^1
In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice
Instanta va rezolva cererea de urgenta, prin incheiere data in camera de consiliu, cu citarea partilor.
Incheierea se va atasa la hotarare atat in dosarul cauzei, cat si in dosarul de hotarari al instantei.

Art. 281^2
Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare.
Cererea se solutioneaza de urgenta, cu citarea partilor, prin hotarare separata. Prevederile art. 2811 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.
Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul cand instanta a omis sa se pronunte asupra cererilor martorilor, expertilor, traducatorilor, interpretilor sau aparatorilor, cu privire la drepturile lor.

Art. 281^3
Incheierile pronuntate in temeiul art. 281 si 2811, precum si hotararea pronuntata potrivit art. 2812 sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararile in legatura cu care s-a solicitat, dupa caz, indreptarea, lamurirea sau inlaturarea dispozitiilor potrivnice ori completarea.
Partile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de indreptarea, lamurirea sau completarea hotararii.

Deci,nu este prevazut un termen in care sa se analizeze aceste indreptari, singurul criteriu este cel al celeritatii, se pot invoca oricand de catre oricine,deci sunt imprescriptibile,dar trebuie sa se comunice celui care a solicitat in termen de trezeci de zile de la pronuntare .

Marius Bote .

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
~ Conținut șters la cerere ~
Ce poate fi mai elocvent in sustinerea juridica a celor afirmate inafara documentelor depuse la dosar pe parcursul procesului care atesta ca ceea ce s-a consemnat in incheierea de sedinta este total eronat?
Nina1 a scris:

Buna ziua,
In incheierea de sedinta s-au strecurat erori in sensul inexactitatii celor relatate in cadrul sedintei publice la termenul de proces si omiterea consemnarii celor relatate. Am formulat cerere de indreptare a erorilor materiale din incheierea de sedinta. Cum se solutioneaza aceasta cerere? Termenul de realizare a indreptarii este stabilit prin lege? Pana la urmatorul termen de proces care este in octombrie se solutioneaza cererea?Care este procedura?
Cu stima


Cererea de îndreptare poate fi formulată oricând şi nu doar în termenul de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită , întrucât legiuitorul nu prevede nici o limitare în timp .
Soluţionarea cererii se face de către instanţa care a dat hotărârea sau încheierea ce formează obiectul îndreptării, în aceeaşi compunere, nefiind obligatoriu să participe la judecată aceiaşi judecători .
Asupra cererii, instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu . Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar să dea anumite lămuriri (art.281 alin.2 C.proc.civ.).
Pe baza încheierii, îndreptarea se va face în ambele exemplare originale ale hotărârii (art.281 alin. ultim C.proc.civ.).
Potrivit art.281 ind.3 alin.1 C.proc.civ., încheierea pronunţată în temeiul art. 281 C.proc.civ. este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea în legătură cu care s-a solicitat îndreptarea. Ca atare, încheierea prin care s-a soluţionat o cerere de îndreptare a unei hotărâri pronunţate în primă instanţă este supusă apelului, dacă şi hotărârea îndreptată este susceptibilă de a fi atacată cu apel. În caz contrar, încheierea poate fi atacată cu recurs. Încheierea prin care s-a soluţionat o cerere de îndreptare a unei hotărâri date de o instanţă de apel poate fi atacată cu recurs. Nu este supusă recursului încheierea de îndreptare a unei hotărâri date de instanţa de recurs .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez o diferenta de taxa de timbru? mihaiabana mihaiabana Va rog sa-mi spuneti cum pot sa recuperez o diferenta de taxa de timbru platita in plus, ceruta in concluziile scrise dar neregasita in sentinta. Va multumesc (vezi toată discuția)
Act gresit ilie33danut ilie33danut Am facut o actiune civila in constatare la judecatorie, prin care sa se constate valabilitatea unei conventii de vanzare- cumparare unde sa cerut si o ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala la iccj ? bukinst bukinst Intr/un litigiu la Legea 10/2001 Directia Judeteana a Finantelor Publice a facut recurs la Decizia Curtii de Apel precum si la Decizia Curtii de Apel de ... (vezi toată discuția)