avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act gresit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act gresit

Am facut o actiune civila in constatare la judecatorie, prin care sa se constate valabilitatea unei conventii de vanzare- cumparare unde sa cerut si o expertiza topo judiciara in anul 1999. Hotararea a fost data si a ramas definitiva si irevocabila dar expertiza a fost gresita prin indicare punctelor cardinale gresit (N la E)Din aceasta cauza nu pot face cadastru la acea proprietate fiindca este neconforma cu realitatea . CE POT FACE IN ACEST CAZ?
Cel mai recent răspuns: ilie33danut , utilizator 15:33, 23 Iunie 2010
SECTIUNEA VI - Indreptarea, lamurirea si completarea hotararii


Art. 281
Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.
Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
In cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii.

Art. 281^1
In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice
Instanta va rezolva cererea de urgenta, prin incheiere data in camera de consiliu, cu citarea partilor.
Incheierea se va atasa la hotarare atat in dosarul cauzei, cat si in dosarul de hotarari al instantei.

Art. 281^2
Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare.
Cererea se solutioneaza de urgenta, cu citarea partilor, prin hotarare separata. Prevederile art. 2811 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.
Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul cand instanta a omis sa se pronunte asupra cererilor martorilor, expertilor, traducatorilor, interpretilor sau aparatorilor, cu privire la drepturile lor.

Art. 281^3
Incheierile pronuntate in temeiul art. 281 si 2811, precum si hotararea pronuntata potrivit art. 2812 sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararile in legatura cu care s-a solicitat, dupa caz, indreptarea, lamurirea sau inlaturarea dispozitiilor potrivnice ori completarea.
Partile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de indreptarea, lamurirea sau completarea hotararii.

Multumesc pentru raspuns , dar hotararea este data in anul 1999, deci cele 15 zile de la pronuntare au cam trecut dupa cum zice art.281^2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez o diferenta de taxa de timbru? mihaiabana mihaiabana Va rog sa-mi spuneti cum pot sa recuperez o diferenta de taxa de timbru platita in plus, ceruta in concluziile scrise dar neregasita in sentinta. Va multumesc (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala la iccj ? bukinst bukinst Intr/un litigiu la Legea 10/2001 Directia Judeteana a Finantelor Publice a facut recurs la Decizia Curtii de Apel precum si la Decizia Curtii de Apel de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata in cazul somatiei de plata Cristianna Cristianna Buna ziua!Am avut un proces pe somatia de plata,noi fiind societatea creditoare.Instanta a admis cererea,a aprobat cheltuielile de judecata,dar cu toate ca la ... (vezi toată discuția)