In hotararea instantei de fond s-au strecurat doua erori materiale, respectiv numarul dosarului si sectia tribunalului pe rolul caruia s-a aflat dosarul spre judecare. Intrebarile mele se refera la recurs:
1. termenul de recurs decurge de la comunicarea hotararii cu erori materiale, sau de la comunicarea rectificarii acesteia in camera de consiliu (a fost inregistrata cerere de rectificare)?
2. se poate face recurs pentru o hotarare care apartine (din eroare materiala) unor alte parti si altei instante?
3. Art. 281^3 CPC se refera la faptul ca sunt supuse cailor de atac doar acele rectificari intervenite in hotarari, sau hotararile rectificate, in integralitatea lor?
Termenul de recurs curge de la comunicarea hotararii .( asa cum este aceasta prezentata , cu rectificarile aferente sau fara )
In vederea exercitarii unei cai extraordinare de atac , in materie civila , cum e aceea a recursului , trebuie sa justificati un interes (pentru a nu fi respinsa ca lipsit ca lipsit de interes recursul )
Prin urmare, daca justificati o oarecare implicare in respectivul proces , puteti critica nelegalitatea si temeinicia respectivei sentinte , adresandu-ve instantei de control judiciar.
Recursul vizeaza aspecte ce tin de lege si de veridicitatea sentintei.Prin urmare , aceasta cale de atac poate fi exercitata (in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei ) in caz ca se impune o verificare a motivelor care au stat la baza luarii respectivei solutii de catre instanta de fond.
Temeiul de drept pentru indreptarea erorilor materiale din hotarari il constituie art. 281 C.proc.civ.
Termenul de recurs curge de la comunicarea hotararii, asa cum este ea cu erori.
Daca ati post parte in procesul dde fond puteti face recurs.
Art. 281 indice 3 C.proc.civ. prevede faptul ca incheierile de indreptare a erorilor materiale, cele prin care se lamureste dispozitivul hotararii precum si hotararea prin care se completeaza hotararea pronuntata in dosar (in caz de omisiune a instantei) sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararea pronuntata in cauza respectiva. Deci se poate promova calea de atac (aceeasi care se poate promova, in baza legii, impotriva hotararii pronuntate in cauza) numai impotriva incheierilor mentionate.