Sunt proprietar al unui imobil (casa+teren) - cota 4/5. Pe acelasi imobil mai este proprietar un unchi - cota 1/5. Imobilul a apartinut bunicilor, fiind lasat mostenire tatalui si unchiului meu aproximativ in anii `80. Aproximativ in 2010 tatal meu mi-a transmis dreptul de proprietate asupra partii sale din imobil prin contract de vanzare cumparare, cu drept de uzufruct viager.
Incepand cu anii `80, imobilul a fost locuit in exclusivitate de parintii mei, unchiul fiind plecat in strainatate si domiciliind acolo. Precizez ca unchiul nu a contribuit niciodata cu nicio suma de bani in vederea achitarii taxelor si impozitelor pentru imobil, de asemenea nici pentru intretinerea sau imbunatatirea imobilului, cu alte cuvinte niciun fel de cheltuiala legata de acest imobil.
Acum cateva zile am primit notificare de la unchi, prin intermediul avocatului, sa ne prezentam la un notar in vederea iesirii din indiviziune, iar intelegerea amiabila este aproape imposibila. Prin urmare, as avea cateva intrebari:
1. Prin ce mod (expertiza, evaluare etc.) se poate stabili suma de bani pe care trebuie sa o platesc catre unchi in vederea obtinerii cotei-parti ale sale din imobil? La acest calcul, in mod normal, valoarea casei ar trebui sa tinda spre zero, intrucat aceasta ar fi ajuns paragina daca eu si parintii nu ne-am fi ingrijit de ea timp de aproape 30 de ani, nu?
2. Exista posibilitatea divizarii acestui imobil (casa+teren), conform cotelor-parti, astfel incat unchiul sa poata intra in posesia in natura a dreptului sau de proprietate?
3. In cazul ajungerii in instanta este posibil sa se treaca la vanzarea imobilului catre terti prin licitatie?
4. Cum ar trebui sa procedez, pe pasi, in vederea incheierii cat mai rapid a acestei situatii si, bineinteles, plata unei compensatii cat mai mici pentru unchi?
Va multumesc anticipat!
P.S. M-am interesat la un notar public si am aflat ca valoarea minimala pentru imobilele supuse instrainarii si partajarii este de 15lei/mp in cazul imobilului meu. Oare aceasta este suma care se ia in calcul de instanta la calculul sultei?
Cel mai recent răspuns:
ContSters160686 , utilizator
19:11, 20 Aprilie 2011