avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna ziua,
in anul 2007 tatal meu a decedat, iar in urma succesiunii am dobandit 1/4 din casa si curtea unde locuia. Parintii mei au divortat de mai bine de 7 ani, motiv pentru care mama mea nu a beneficiat de mostenire.
In prezent, bunica mea, mama tatalui meu traieste impreuna cu fratele tatalui, unchiul meu.Atat eu cat si unchiul meu avem cate 1/4 din drepturi asupra mostenirii, iar bunica mea 2/4.
Mentionez faptul ca, dupa divortul parintilor mei, nu am pastrat o legatura fireasca nepoata-bunica, drept pentru care bunica mea se incapataneaza sa nu vanda casa si gradina atata timp cat traieste. De asemenea, au avut numeroase tentative de-a vinde, fie intreaga casa, fie doar gradina, motivand ca imi vor da partea, ei ramanand cu restul mostenit, de fiecare data razgandindu-se subit.
Doresc sa stiu ce actiune pot intreprinde impotriva lor, deoarece nu exista posibilitatea sa convietuim impreuna in aceeasi curte/casa, casa fiind alcatuita din 4 camere. Problema principala o constituie faptul ca 2 din camere sunt ocupate de persoane care platesc pentru sederea lor, nu au contract de inchiriere, motiv pentru care eu nu primesc niciun ban din inchirierea respectiva.
Casa respectiva, impreuna cu gradina si curtea au suprafata de aprox. 700mp, fiind evaluata undeva la 120.000 euro (mentionez ca este vb de jud.Sibiu).
In urma cu un an au incercat sa-mi ofere o garsoniera la o mansarda, insa eu nu am acceptat tranzactia deoarece nu mi s-a parut ca fiind rezonabil schimbul.
Tot atunci, intr-o discutie cu unchiul meu am surprins urmatorul aspect: bunica mea intentioneaza sa-i lase unchiului toata partea ei, netinand cont ca mai are inca un mostenitor; consideram firesc ca dupa decesul tatalui meu sa intru automat in randul mostenitorilor...
Pe mine ma intereseaza acum ce pot face pentru a primi contravaloarea sfertului ce-mi apartine. Nu exista nicio posibilitate s-o rezolvam amiabil, din pacate.

Va multumesc anticipat,
Simona Dan
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 15:18, 26 Februarie 2010
buna ziua!
singura varianta este sa iesiti din indiviziune!
avand in vedere ca nu ajungeti cu bunica dvs. la o intelegere pe cale amiabila, nu veti putea incheia in acest sens un act la notarul public. Astfel singura varianta ramane iesirea din indiviziune in instanta.
O zi buna.
Dar prin aceasta actiune, ei ma pot obliga sa fac dezmembrare si sa raman totusi cu partea mea? Ceea ce va insemna 1 camera+1/4 din gradina+1/4 din curte, iar in forma asta nu voi putea vinde veci...
Din cotele enuntate de dvs. inteleg ca dreptul de proprietate asupra casei si gradinii nu a apartinut in exclusivitate tatalui dvs. Probabil mostenise acea cota in urma decesului bunicului dvs.
Pentru a beneficia de dreptul dvs de proprietate ar fi indicat sa faceti iesirea din indiviziune.
Exista doua modalitati: pe cale amiabila (la notar prin partaj voluntar sau in instanta prin tranzactie) sau prin proces in instanta.
asta se dispune in cazul in care bunul este comod partajabil in natura, daca nu este posibila partajarea in natura, atunci se vor plati sulte.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)