avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna ziua,
in anul 2007 tatal meu a decedat, iar in urma succesiunii am dobandit 1/4 din casa si curtea unde locuia. Parintii mei au divortat de mai bine de 7 ani, motiv pentru care mama mea nu a beneficiat de mostenire.
In prezent, bunica mea, mama tatalui meu traieste impreuna cu fratele tatalui, unchiul meu.Atat eu cat si unchiul meu avem cate 1/4 din drepturi asupra mostenirii, iar bunica mea 2/4.
Mentionez faptul ca, dupa divortul parintilor mei, nu am pastrat o legatura fireasca nepoata-bunica, drept pentru care bunica mea se incapataneaza sa nu vanda casa si gradina atata timp cat traieste. De asemenea, au avut numeroase tentative de-a vinde, fie intreaga casa, fie doar gradina, motivand ca imi vor da partea, ei ramanand cu restul mostenit, de fiecare data razgandindu-se subit.
Doresc sa stiu ce actiune pot intreprinde impotriva lor, deoarece nu exista posibilitatea sa convietuim impreuna in aceeasi curte/casa, casa fiind alcatuita din 4 camere. Problema principala o constituie faptul ca 2 din camere sunt ocupate de persoane care platesc pentru sederea lor, nu au contract de inchiriere, motiv pentru care eu nu primesc niciun ban din inchirierea respectiva.
Casa respectiva, impreuna cu gradina si curtea au suprafata de aprox. 700mp, fiind evaluata undeva la 120.000 euro (mentionez ca este vb de jud.Sibiu).
In urma cu un an au incercat sa-mi ofere o garsoniera la o mansarda, insa eu nu am acceptat tranzactia deoarece nu mi s-a parut ca fiind rezonabil schimbul.
Tot atunci, intr-o discutie cu unchiul meu am surprins urmatorul aspect: bunica mea intentioneaza sa-i lase unchiului toata partea ei, netinand cont ca mai are inca un mostenitor; consideram firesc ca dupa decesul tatalui meu sa intru automat in randul mostenitorilor...
Pe mine ma intereseaza acum ce pot face pentru a primi contravaloarea sfertului ce-mi apartine. Nu exista nicio posibilitate s-o rezolvam amiabil, din pacate.

Va multumesc anticipat,
Simona Dan
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 15:18, 26 Februarie 2010
da
in 2008 s-a facut o evaluare, insa nu a venit niciun expert in domeniu.
au contactat o agentie imobiliara, iar pretul la mp de teren in zona respectiva ajungea la 200-250 euro, iar suma a fost stabilita cu aproximatie...
ce inseamna ca actiunea se deschide fara timbru?
iar "la termen" reprezinta finalizarea procesului sau ziua in care o sa-mi fie platita contravaloarea?
in cazul in care ei refuza categoric sa vanda casa respectiva, sau gradina, pot fi obligati prin instanta? sau casa poate fi scoasa la licitatie?
mentionez ca unchiul meu are un apartament in bucuresti, o casa in cluj si 1/4 din casa din sibiu, iar daca si-ar dori ar putea gasi o solutie ca sa ma despagubeasca, dat fiind faptul ca lui ii va ramane si aceasta casa.
buna ziua!
din 2008 pana 2010 s-au schimbat multe.
intrebati la un notar din sibiu, inteleg, care este valoare de grila a acestui imobil.
dvs veti cere in actiune ca imobilul sa fie atribuit lor, iar dvs sa vi se plateasca sulta.
daca nu au bani sa va plateasca sulta, dar e cale lunga pana acolo, se va putea trece la executarea silita a imobilului.
Bunica dvs. poate vinde oricui cota ei din proprietate (in indiviziune cu dvs si unchiul), inclusiv unchiului dvs. Nu este nevoie sa faca dezmembrarea si nici sa ceara iesirea din indiviziune.
Ati putea sa le trimiteti o notificare prin care sa-i anuntati ca doriti 1/4 din chiria pe care o incaseaza de la cei ce locuiesc in cele doua camere, avand in vedere ca nu exista un act de partaj din care sa rezulte care sunt camerele ce le apartin.
Aceiasi notificare ati putea-o trimite si chiriasilor, la care sa atasati o copie a certificatului de mostenitor prin care va dovediti dreptul de a cere chirie...
simona dan a scris:

la cei 8000 lei banuiesc ca se mai adauga si onorariul avocatului, nu?

Suma v-am spus-o cu aproximatie si da, la cei 8000 lei (aproximativ) se mai adauga si orice alte cheltuieli de judecata, inclusiv onorariu avocat, insa aceasta suma o platiti dvs.initial, dar se va lua in seama la finalizarea procesului si parte din ea vor plati bunica si unchiul, adica, prin hotarare vor fi obligati si la X lei cheltuieli de judecata reprezentand taxa timbru, onorariu avocat, etc., catre dvs.
Cat traieste, bunica poate vinde cui vrea si fara sa faca iesirea din indiviziune, adica vinde cota ei de 2/4, dar nu concret, camerele x,y,z şi suprafata de x m.p.teren cu vecinii:.......Cel ce cumpara tot va trebui sa faca iesirea din indiviziune si, pana la urma, tot la mana dvs.ajung.Dar mai asteptati, ca valoarea imobilelor va incepe curand sa creasca din nou, asta insemnand ca sulta dvs.va fi mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)