Buna,
Daca am incheiat un contract cu rds, modificat ulterior printr-un act aditional care prevedea posibilitatea rezilierii (actului aditional) si hotarasc aceasta rezilere, se anuleaza si respectivele modificari aduse contractului prin actul aditional?
Logica mea zice ca da, ei zic ca nu.
Cei de la RDS au o serie de contracte foarte ciudate si interpretabile.. de cele mai multe ori in defavoarea clientului, in ceea ce priveste posibilitatea de reziliere a contractului, cu perioada de preaviz, dar revenind: In mod normal anularea unui act (aditional sau accesoriu la un contract) duce si la anularea clauzelor care au fost instituite prin acel act. Clauzele respective nu au caracter permanent atat timp cat actul prin care au fost instituite a fost anulat. Am sa vad si un temei legal si va transmit.
In opinia mea ar trebui vazut acest act aditional care contine prevederi de reziliere numai pentru actul aditional .Actul aditional la un contract este un act de modificare sau completare a contractului si intervine ulterior semnarii contractului insusi.Acest act aditional nu are o viata in sine ci se integreaza in contractul care ramane valabil in masura in care prevederile acestuia nu contravin celor ale actului modificator.Altfel spus nu putem vorbi de rezilierea numai actului aditional ci de a intregului contract .Actul aditional si contractul pe care il modifica nu sunt doua contracte distincte ci reprezinta un singur contract,ele nu pot fi discutate decat impreuna .
Situatia in care actul aditonal devine el insusi contract de sine statator este aceea in care acest act aditional modifica toate prevederile contractului dar si aici nu putem vorbi de act aditional ca de un contract distinct ci de contractul initial modificat integral prin actul aditional.Cu consideratie
Sustin cele mentionate de avocatpatraulea, in sensul ca actul aditional face parte integranta din contractul initial. Actul aditional este un act care modifica sau completeaza prevederile contractului initial. Astfel ca, daca actul aditional include o clauza de reziliere aceasta produce efecte juridice contractului initial. Asadar, nu poate fi reziliat actul aditional fara a se rezilia, implicit si contractul initial.
Sa presupunem ca actul aditional prevede prelungirea duratei contractuale, precum si posibilitatea de a rezilia actul aditional. Se apeleaza la clauza de reziliere. Se reziliaza actul aditional, prelungirea duratei contractului initial neproducand efecte juridice. Sa ne explice si noua domnii de la RDS cum fac sa aplice prevederile contractului initial cand acesta nu mai produce efecte juridice de la data expirarii de drept a perioadei contractuale, in masura in care prelungirea prin actul aditional reziliat nu mai produce nici ea efecte juridice, de la data rezilierii?
Nu prea inteleg ce cauta conditiile de reziliere intr-un act aditional. Nu au fost prevazute in contractul initial ?
Daca au fost prevazute in actul initial si conditiile de reziliere prevazute in actul aditional difera de cele prevazute in contractul initial atunci sigur ca rezilierea poate face referire la actul aditional in sine. Dar daca nu este specificat ca rezilierea din actul aditional se refera strict la actul aditional exprimarea da nastere la interpretare si fiecare parte isi sustine interesul considerand ca ceea ce nu e scris in detaliu se subintelege in favoare proprie.
Va multumesc tuturor.
Actul aditional cu pricina ofera un serviciu adiacent (telefonie mobila) contractului initial (internet + telefonie fixa), si ofera posibilitatea rezilierii lui, a actului aditional, aceasta specificare fiind clar exprimata: "rezilierea se refera doar la prezentul act aditional)", clientul putand denunta unilateral actul aditional.
Nu sunt specificate urmarile rezilierii actului aditional, iar eu incanu am gasit o lege care sa ma lumineze, motiv pentru care as fi recunoscatoare si pentru o astfel de indrumare.
Multumesc