Buna ziua,
As vrea sa aflu si eu un raspuns la urmatoarea situatie aparuta in cadrul Asociatiei noastre de Proprietari:
De cativa ani, exista aleasa o doamna Presedinte de Asociatie, care indeplineste aceasta functie. In urma cu un an au aparut informatii cum ca Doamna Presedinta a vandut apartamentul pe care ul detinea in calitate de Proprietar si implicit fusese aleasa ca Presedinte in Asociatia de Proprietari conform Legii 230/2007,...a vandut acest apartament catre fiica dansei, si a pastrat o cauza in contract de uzufruct viager. Doamna Presedinta a ramas in continuare in bloc, locuieste in acelasi apartament si ...este in continuare Presedinta de Asociatie. Este legal? Mai poate indeplini dansa functia de Presedinte al Asociatiei...conform legii 230/2007 ? atat timp...cat ea nu mai este proprietar ...ci doar are drept de uzufruct viager???
Daca danza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi Presedinte de Asociatie de Proprietar,...sa intelegem ca toate actele semnate de dansa...sunt lovite de nulitate???
2. Am citit in legea 230/2007, ca o hotarare a Adunarii Generale a Asociatiei, poate fi atacata in justitie in termen de 45 de zile...daca este ilegala. Ce se intampla cu o hotarare care este contrara legi...si nu este atacata in 45 de zile?? ea devine..legala...dupa acest termen????
1 Daca au aparut informatii, asta nu e o chestiune oficiala. Puteau aparea informatii despre oricine si despre orice....
Si chiar asa fiind, daca doamna nu mai e proprietar, nu mai stie sa conduca asociatia? Face prostii? Delapideaza?
Adica de ce nu mai e buna daca ar fi vandut apartamentul?
Daca vreti sa o schimbati din functie gasiti-i motive serioase, pe activitatea pe care o are in asociatie, nu cautati "chichite"!
Actele semnate de presedintele in functie sunt legale. Ele ar fi nule daca presedinte ar fi ales altcineva si ar semna tot cel vechi, ceea ce nu e cazul in asociatia dv. Inca nu a fost ales alt presedinte.
2. Cam da!
Aici legea are o prevedere pe care multi dintre noi nu o intelegem sau nu o acceptam. In conditiile in care o asociatie e condusa fara sa se cunoasca legile, in AG pot fi facute propuneri si hotarate lucruri care nu sunt legale....si nici nu s-ar gasi cineva sa inteleaga ca acele lucruri sunt nelegale si sa le si conteste. O mare hiba a legii!
Va atrag atentia ca in "Asociatiile de propietari" intra de fapt toti locatarii din bloc, inlcusiv chiriasii. Deci, doamna respectiva fiind propietara pe viata (asta insemana uzufruct viager) este perfect legala.
Interesant este daca legea precizeaza clar situatia participarii atat a chiriasului cat si a propietarului la problemele asociatiei: sunt probleme care tin de locatarul efectiv (plata angajatilor asociatiei, de exemplu) dar si probleme care tine de propietar (reparatiile la cladire, s.a.)
Si asta este una din hibele legii.
Era mai corecta denumirea veche de asociatie de locatari dar asa e legea si nu avem ce-i face.
elga50
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In asociatia de proprietari nu intra si chiriasii. Chiar daca locuieste acolo, un chirias este reprezentat de proprietar si acesta raspunde in fata asociatiei, inclusiv in instanta pentru faptele chiriasului. Aici legea este foarte clara si nu are hiba pentru ca este o asociatie a proprietarilor.
Proprietarii se asociaza ca sa-si administreze proprietatea comuna din care fiecare are o cota-parte indiviza. Chiriasii nu au in proprietate nimic, asa ca nu au ce administra.
Pe de alta parte orice chirias are un proprietar cu care a semnat un contract. Proprietarul il trage la raspundere pe chirias pentru ca proprietarul a decis sa-si dea in folosinta spatiul care ii apartine, nu asociatia de proprietari.
Chirias cu procura.
Argi76
buna ziua , s-a mutat o doamna in bloc si decind s-a mutat face numai reclamatii la asociatie ,vrea copii la facturi de la furnizori etc. dar nu e proprietar ... (vezi toată discuția)