avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie

va deranjez din nou cu o intrebare,intrucat asociatia noastra a ramas si fara presedinte...
intrebarea este:
poate fi ales presedinte al asociatiei de propietari,un locatar care locuieste in imobil dar nu este propietarul de drept al apartamentului?....propietar este sotia sa care a primit apartamentul prin donatie de la parintii ei...vreau sa spun ca locatarul respectiv nu este trecut in actul de propietate al apartamentului...
in speranta ca m-am facut inteles ,va multumesc anticipat pt raspunsuri...
Daca sunteti toti de acord, si locuieste efectiv acolo, nu vad de ce ar fi vreo problema.
Da ! Presedintele nu trebuie sa fie neaparat si proprietarul unei locuinte in asociatia respectiva.
Conform dispozitii in vigoare L nr 230/2007,reprezentantul legal al asociatiei de proprietari poate fi ales numai dintre membrii proprietari

Legea 230/2007 CAPITOLUL III: Drepturile si obligatiile proprietarilor
Articolul 9
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu .

Deci nu doar sa fie proprietari, trebuie sa fie si membrii ai asociatiei (sa fi aderat la asociatie) cei alesi in structura organizatorica. Exclus chiriasi, sotul proprietarei sau persoane din afara asociatiei!!

Conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, adunarea generala alege membrii comitetului executiv (din care face parte si presedintele), prin vot, dintre "proprietarii membri ai asocitiei". Intr-un bloc pot fi locatari, persoane ce locuiesc acolo, dar proprietari sunt doar unii si nu toti cei ce locuiesc (rude, chiriasi...).
Asociatia este "de proprietari" si nu de "locatari".
Un proprietar trebuie sa adere la asociatie pentru a deveni "proprietar membru al asociatiei" si abia apoi are dreptul sa candideze si sa fie ales. Pana deveni membru, chiar proprietar fiind, nu are dreptul conform legii sa fie ales in comitet. Sigur ca daca vrea poate formula imediat adeziunea si devine membru.
Cam aceasta este situatia conform legislatiei asociatiilor de proprietari.
Dar eu cred ca fiecare caz trebuie analizat concret. De exemplu acolo unde oamenii se cunosc intre ei, se stie ca in apartamentul X sunt proprietari sotii Ionescu, familie asezata si oameni apreciati, nu cred ca este cazul sa analizam daca cei doi sunt trecuti sau nu in actul de proprietate. Sunt multe cazuri cand apartamentul a fost cumparat de ambii soti dar numai pe numele unuia dintre ei si traiesc impreuna cu familia, copiii... Daca cel ce este trecut in act vrea sa vanda apartamentul, nu poate sa o faca decat impreuna cu sotul/sotia. Adica in acest caz ambii sunt proprietari chiar daca in contract e numai unul.
De aceea cred ca legisltia asociatiilor de proprietari sufera in acest caz si cred ca oricare membru al familiei proprietarului ce traieste in acel apartament poate fi ales in comitet si presedinte.

Alte discuții în legătură

Poate fi membru in comitetul executiv al asociatiei de proprietari si fiul unui proprietar sau doar proprietarul insusi ? ene cosmin ene cosmin Sint fiul unui proprietar al unui apartament dintr-un bloc. Recent s-au facut alegeri pentru comitetul executiv al asociatiei de proprietari si am fost propus ... (vezi toată discuția)
Situatie legata de alegerea presedintelui asociatiei Almaris Almaris Intr-un imobil nou exista un apartament care in urma unui act de dezmembrare este proprietatea a trei persoane distincte(un singur proprietar format din 3 ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)