avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tulburarea folosintei locuintei - art 320 CP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tulburarea folosintei locuintei - art 320 CP

Buna ziua,

Am probleme de un an de zile cu un vecin care ba asculta muzica la maxim, ba se uita la filme/tv in asa fel incat pot auzi clar la ce se uita. Face acest lucru ziua, dar si dupa ora 22. Am chemat politia de peste 5 ori dar nu i-au dat nicio amenda pana acum.

1. As dori sa stiu daca pot face o plangere penala pentru Tublurarea folosintei locuintei (art 320 CP), avand in vedere caracterul repetativ al faptei sau fapta constituie contraventie conform art 2, alin 28-29 din Legea nr 61/1991?

2. De asemenea, as dori sa stiu daca intr-adevar individul nu pateste nimic daca face galagie des, dar doar in timpul zilei si nu noaptea?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: aea , utilizator 11:31, 4 Iulie 2013
In opinia mea , prin larma si zgomote , nu se poate tulbura normala folosinta a locuintei.
Atitudinea respectivei persoane nu poate fi inacdrata la prevederea legala indicata de dvs.
In cel mai bun caz se poate discuta despre incalcarea prevederilor art. 2/28 si 29 din Legea nr.61/1991 dupa cum se poate constata mai jos;

Art. 2. - Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora.

Dar , se pot aplica amenzi repetate conform prevederilor de mai sus.
Ne(mai)având somn la ora asta (3 noaptea), fix din cauza unei probleme de tipul celor discutate, iau în calcul o plângere prealabilă. Așa se face că dau peste răspunsul "In opinia mea , prin larma si zgomote , nu se poate tulbura normala folosinta a locuintei." Asta după ce într-o altă discuție de pe forum altcineva pomenea regula constituțională a aplicabilității legii penale mai favorabile...

Dacă a dormi la 2-3 noaptea nu este o folosință normală a locuinței, nu știu ce ar fi. Noroc cu netul pentru opinii mai consistente:
Tulburarea folosinţei locuinţei locatarilor dintr-un imobil înseamnă a stânjeni folosinţa locuinţei locatarilor, a atenta la liniştea acestora, a le crea condiţii nefavorabile pentru desfăşurarea vieţii domestice, de familie. Aceasta se poate realiza prin manifestări extrem de variate, cum ar fi, de exemplu, prin acte de violenţă verbală (ţipete, strigăte, fluierături), prin provocarea de scandaluri, de zgomote excesive etc. Nu interesează dacă aceste acte constituie sau nu prin ele însele infracţiuni. Dacă constituie prin ele însele infracţiuni, se aplică regulile referitoare la concursul de infracţiuni.


Sursa: Drept penal. Partea specială - Tudorel Toader - [ link extern ]

În ceea ce privește aplicabilitatea mitior lex, apăi să vedem ce spune Legea 61/1991:
Articolul 3
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: (...)
25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;"


Deci, oricât de "normal" ar fi devenit să nu poți locui liniștit în casa ta din cauza altora care nu dau doi bani pe liniștea vecinilor de pădure, legal ceea ce fac ei, dacă sunt îndeplinite cerințele Codului penal, rămâne infracțiune.
Bineînțeles, stă în continuare nerezolvată problema mijloacelor de probă eficiente și cheful "organelor" (polițiști, procurori, judecători) de a-și face datoria. Dar asta într-un episod următor...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2011
klewos, utilizator
categoric, producerea de zgomote (muzica) trebuie sa duca la retinerea infractiunii de tulburarea folosintei locuintei.
numai cine nu a avut vecini nesimtiti si nemernici, poate spune ca nu e infractiune. cat priveste textul legal al infractiunii, fapta se incadreaza perfect.
ps: cei care nu se pricep la penal, sa nu mai scrie!!!
pe data de 7-8- 2011 am fost treziti la 6 dimineata de muzica de manele cantate live de lautari,m-am hotarat sa merg cu dosarul mai departe pentru tulburarea folosintei locuintei sper din tot sufletul sa fiu inteleasa la proces deoarece sunt hotarata sa merg pana in panzele albe atat de satula sunt de muzica excesiva pe care acest nu pot nici animal sa-i zic deoarece a-s insulta bietele animale.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
ati facut ceva inregistrari video, ati obtinut liniste?
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
aea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa ascult muzica tare la mine acasa in timpul zilei? matz matz buna...am si eu o nelamurire...stau la bloc etajul 3 si dedesubt sta o vecina cu un copil de 2 ani..iar eu knd vin de la studii respectiv ora 14:30 sunt ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii publice king74gabi king74gabi locuiesc in buzau la casa si pe strada mea un cetatea executa reparatii auto de 4 anii fara nici un fel de autorizatie ,nerespsctind faptul ca ceilaltii ... (vezi toată discuția)
Ce spune legea 61/1991 despre restaurantele în aer liber în ... VioletaGH VioletaGH Ce spune legea 61/1991 despre restaurantele în aer liber în privința ordini și liniștii publice 2023 (vezi toată discuția)