Va salut,
V-as ruga sa-mi reimprospatati memoria spunanandu-mi ce documente sunt necesare la notariat pentru succesiune. Precizez ca este un singur mostenitor iar obiectul succesiunii este un apartament.De asemenea as vrea sa stiu cam cat dureaza procedura si cam ce taxe sunt de platit.Mentionez ca apartamentul este situat intr-un bloc vechi(construit in perioada interbelica),cu risc seismic gradul 1(bulina) si aflat intr-o stare avansata de degradare,deci practic nevandabil.
Va multumesc
Raspunsul cautat se afla la un notar public avand sediul in raza judecatoriei de la ultimul domiciliu al defunctului.
Totusi, spre informare: aveti nevoie de certificatul de deces, de actele de stare civila care fac dovada gradului de rudenie cu defunctul si de un act de proprietate privind apartamentul respectiv. Mai trebuie sa faceti dovada acceptarii succesiunii (fie expres, prin declaratie de acceptare, fie tacit, prin ceea ce legea numeste acte sau fapte de acceptare).
Taxele sunt in functie de valoarea imobilului, asa cum figureaza el in expertiza aflata la fiecare notar sau la camera notarilor publici. Mai exista si o scutire de impozit, daca va incadrati in termenul prevazut de lege pentru dezbaterea succesiunii.
daca suceesiunea este dezbatuta in termenul de doi ani de la decesul defuntului , succesorul este scutit de plata impozitului in cuantum de 2% din valoarea masei succesorale.