avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere lunara \"contributie\" telefon de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere lunara "contributie" telefon de serviciu

Buna ziua,
as dori sa stiu daca conform legii, este posibil ca o firma sa retina din salariul angajatilor o suma lunara fixa cu titlu de "contributie", pentru faptul ca foloseste un telefon mobil de serviciu.
Este nevoie de acordul angajatului pentru aceasta?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:56, 21 Aprilie 2011
Buna ziua

Si cum se face , efectiv ?
Va retine din net suma ?
Adica , sa zicem , 1000 lei net si bani primiti sunt 900 lei, pentru 100 lei ce explicatie apare pe stat/fluturas ?

Scrie in contractul de munca acest lucru ?
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
~ Conținut șters la cerere ~
Este vorba despre un proiect viitor si momentan nu stiu cum va aparea pe fluturas, cel mai probail din net (nu este considerat avantaj in bani telefonul).
Nu este trecut nimic despre acest lucru in contractul de munca ci doar se doreste semnarea unui acord de utilizare a telefonului mobil prin care sa se fixeze aceasta taxa lunara.
Este legal este sa se retina aceasta suma fixa lunar tinand cont ca acesta este un telefon de serviciu, folosit in special in interes de serviciu?
Nu este legal.

Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII


ART. 164
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Nu vad cum s-ar face altfel decat prevede codul fiscal si anume :
69. Avantajele în bani şi în natură sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terţi sau ca urmare a prevederilor contractului individual de muncă ori a unei relaţii contractuale între părţi, după caz.

Deci... ca avantaj.

Vedeti ca daca e avantaj trebuie trecut in cim acest lucru .

Si , mai departe, acest avantaj are un regim fiscal bine precizat :
78. Angajatorul stabileşte partea corespunzătoare din convorbirile telefonice reprezentând folosinţa în scop personal, care reprezintă avantaj impozabil, în condiţiile art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, şi se va impozita prin cumulare cu veniturile salariale ale lunii în care salariatul primeşte acest avantaj. În acest scop angajatorul stabileşte limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic, urmând ca ceea ce depăşeşte această limită să fie considerat avantaj în natură, în situaţia în care salariatului în cauză nu i s-a imputat costul convorbirilor respective.

Suma se adauga la brut si asupra ei se aplica impozit si contributii sociale, nu se poate retine, legal,din net .

Alte discuții în legătură

!!!!!retineri din salariu Nicoleta80 Nicoleta80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: angajatorul doreste sa faca retinere din salariu mai multor persoane din firma - depasire plafon ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu codrina.ama codrina.ama Buna seara ! Am fost disponibilizata cu 1 dec 2009, mi s-a calculat (la cerere) un salariu compensatoriu. Va rog sa-mi spuneti daca salariul compensatoriu ... (vezi toată discuția)
Ordin cnas nr. 509 / 2008 argos1 argos1 Buna ziua. Va rog, ma puteti lamuri si pe mine, s-a modificat contributia de sanatate la salariile realizate de persoanele cu handicap, in sensul ca nu se ... (vezi toată discuția)