avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cum este corect, Paºti sau Paºte ?
Discuție deschisă în Cultură generală

Cum este corect, Paºti sau Paºte ?

Conform DEX ambele forme sunt tolerate, incurajata fiind Paşti.
Paşte este verb si refera la actiunea de a rupe cu gura plante...
Limba vorbită a incetatenit forma Paşte si din ce in ve mai mult Paşti devine un termen livresc pentru a carui folosire risti sa fii corectat...
Voi ce credeti?
PÁȘTI s.m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea ieșirii lor din Egipt, sub conducerea lui Moise. ♢ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s.n.] – Lat. pascha, -ae.


PAȘTE1, pasc, vb. III. 1. Intranz. și tranz. (Despre vite; la pers. 3). A se hrăni rupând cu gura iarbă, plante etc. ♦ Tranz. Fig. A întreține, a cultiva, a dezvolta stări sufletești etc. 2. Tranz. (Despre oameni) A păzi animalele care pasc (1), a duce la pășune; a păstori, a pășuna. ♢ Expr. (Fam.) Ce paști aici? se spune ca mustrare celui care nu și-a făcut datoria, care nu a fost atent, nu a fost vigilent. A paște muștele (sau vântul, bobocii) = a pierde vremea fără rost. A-l paște (pe cineva) gândul = a fi preocupat de ceva. A paște pe cineva = a urmări pe cineva, pândind momentul potrivit pentru a-i face un rău. N-am păscut porcii (sau gâștele, bobocii etc.) împreună, se spune pentru a-i atrage cuiva atenția că-și permite prea multe. ♢ Compus: paște-vânt s.m. invar. = om fără căpătâi, pierde-vară. 3. Tranz. (Despre primejdii, moarte, noroc) A urmări cu perseverență, a amenința dintr-un moment în altul sau a favoriza pe neașteptate; a pândi. ♢ Expr. Să nu te pască păcatul să... = să nu cumva să..., nu care cumva să... A-l paște pe cineva moartea (sau păcatul, primejdia) = a-l amenința pe cineva moartea (sau păcatul, primejdia). – Lat. pascere.

Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 15:10, 23 August 2011
in timp se pierde importanta unei sarbatori, ce semnifica denumirea lor , daca trebuie sa plangem sau sa petrecem ,batranii inteleptii acestei lumi de la care avem de invatat, sunt lasati deoparte, batjocoriti,stingandu-se incet noi neavand de unde lua o povata pentru a nu repeta niste greseli
Importanta, nu cred. Semnificatia, din pacate, da.
Era un proverb, "Cine n-are un batran, sa-si cumpere". Dar, revenind la titlul topicului, problema este insuficienta stapanire a limbii romane si caracterul viu al lexicului, care determina diverse modificari de forma ale cuvintelor. Nenorocirea apare atunci cand modificarea formei face ca aceasta sa se suprapuna pe o alta (forma), cu sens diferit. Ca si in acest caz...:)
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce s-ar fi intamplat daca hristos nu ar mai fi inviat ?! Costinel Burca Costinel Burca Credeti ca Biserica ar fi falimentat ?! Indraznesc sa sper ca topicul asta nu va fi inchis ! :sorry: (vezi toată discuția)
Circulara pf daniel din 11-10-2014 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici “Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu. Iubiţii mei fii duhovniceşti, ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)