Am o nelamurire.Daca ma puteti,cumva,lamuri,v-as fi profund recunoscatoare.
In noiembrie 2009 sotul mi-a cesionat 20 % parti sociale din firma la care era asociat unic si administrator.In 14 martie 2011 , am divortat (divort intentat de el,dupa 37 de ani de casnicie) si acum a deschis actine in justitie de constatare a nulitatii actului de cesiune .Ce sanse de castig am pentru a ramane actionara in firma?Precizez ca el,ca administrator a adus prejudicii firmei prin
- pierderea unui proces cu asociatia de locatari (la parterul imobilului aflandu-se firma),
-a renuntat la un chirias(firma avand ca obiect inchirierea,subinchirierea de spatii) ,de 2 luni spatiul respectiv neaducand nici un profit.
-mi-a desfacut contractul de munca in urma AGA(adunare la care nu am fost chemata).
Doresc un sfat avand in vedere ca in 24 mai avem primul termen.
Invoca refuzul meu de a vinde un spatiu,de a reesalona un imprumut de la banca(fapte ce nu le poate demonstra pt ca nu mi-a cerut parerea niciodata).Ca sa intelegeti si mai bine va precizez ca firma are 2 masini(una o conduceam eu din 2004 pana anul trecut cand mi-a luat-o),5 abonamente telefon(cele 2 care erau ale mele le-a anulat)....Tot firma (el administrator)mi-a deschis proces de revendicare a unei case propietate comuna(aflata pe terenul dobandit de la parintii mei printr-un contract de intretinere).Intr-un cuvant vrea razbunare.Am si fost amenintata ca ma va distruge si-mi va lua tot.
Va recomand sa luati legatura cu un avocat pentru a-i prezenta actele de care dispuneti. Sunt multe aspecte care trebuie clarificate...de la convocarea AGA daca s-a facut conform prevederilor actului constitutiv sau a Legii nr. 31/1990, la desfacerea contractului de munca si pana la constatarea nulitatii cesiunii...
Interdictia de vanzare intre soti prevazuta expres in art.1307 Cod civil este deopotriva aplicabila si contractului de vanzare-cumparare comerciala (art.1 Cod comercial) interdictia vanzarii comerciale intre soti fiind, de asemenea, menita sa apere principiul revocabilitatii donatiilor intre soti si, totodata, sa ocroteasca pe mostenitorii si creditorii sotului vanzator impotriva unor acte frauduloase ale tertilor.
Deci sanctiunea vanzarii intre soti este nulitatea absoluta, dreptul la actiune este imprescriptibil conform art.2 din Decretul nr.167/1958.
(Sursa: Inalta Curte de Casatie si Justitie Sectia comerciala decizia nr.1367 din 8 aprilie 2008)
Apoi este curios cum a admis cererea acum doi ani judecatorul delegat, dar vorba aceea e si el om mai si greseste.