Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste "chestii" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira corectitudine.
Ca "fapt" - platesc dublu fata de o cunostinta care are acelasi tip de apartament intr-un bloc fara repartitoare, primind caldura la "maxim" permanent (si eu tin robinetele deschise la maxim....vreau caldura....dar de ce sa platesc dublu?).
Am auzit ca valorile indicate de ele pot fi masluite (cred ca se gasesc "sfaturi utile" pe net, la cunoscuti, cred ca instrumentele alea pot fi scoase o perioada de pe calorifer ....etc) si nu e corect ca eu sa platesc pentru "smecheria" unor vecini "isteti". Intrebind administratorul, mi-a spus ca pot sa renunt sa-l folosesc, dar plata mea evident se va baza pe caldura primita de la furnizor minus caldura "presupus consumata" de "repartirozati" (deci tot bazat pe acest sistem) - si suma va fi mai mare - cum dealtfel niste vecini platesc.
Daca as cere vecinilor sa se renunte la sistem - probabil 80% nu ar accepta - fie ca unii (majoritatea cred - corecti) isi mai inchid din robinete pt. a plati mai putin, fie ca (probabil exista si asa ceva) n-ar mai putea "fura" caldura.
Nu pot decat sa sper ca va veni ziua cand astfel de modalitati de calcul vor fi neacceptate, poate declarate ilegale...sper.
Nu am nimic cu cei care vor sa economiseasca prin limitarea caldurii primite, dar asta cred ca trebuie realizata printr-un sistem corect, care sa nu dea ocazia la masluiri....nu stiu ce sistem ar putea fi .... dar chestia cu "repartitoarele" e incorecta si penibila.
A putut cineva sa obtina o astfel de decizie (a nu se calcula caldura pe acest sistem) ?.... bazata poate pe incorectitudinea sistemului "repartitoarelor"?
Cu privire la calculul incalzirii prin repartitoare de costuri, cineva, pe un alt topic spunea ca este un sistem occidental aplicat pe meleagurile mioritice. I-am dat dreptate 100%.
Desi ”dincolo” sistemul functioneaza perfect, aici la noi fiecare vrea sa traga in piept si pe maica-sa, numai ca el sa nu plateasaca, chiar daca uneori mai sta si in frig...
Am mai discutat. M-am saturat ca si administrator sa primesc tot felul de reprosuri - pe bune - de la oameni cinstiti, care vor sa aiba in casa un confort termic normal, dar pentru care trebuie sa plateasca uneori mai mult decat dublu. Teoretic, in aceste cazuri de repartizare exagerata a costului incalzirii, se poate demonstra ca practic caloriferele omului nu pot ceda atat de multa energie termica (pe care a si platit-o) la dimensiunile proiectate pentru apartamentul sau...
In AG de la inceputul lunii, ne-am hotarat sa ne lipsim de multiplele ”avantaje” oferite de aceste repartitoare de costuri profitand de faptul ca proprietarii bransati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sunt in proportie de numai 10-15% din totalul fiecarei scari.
In conditiile majoritatii blocurilor din Romania, opinia mea este ca sistemul centralizat de furnizare a energiei termice prin puncte termice de bloc,este cel mai rentabil sistem de incalzire, in conditii de preturi rezonabile a energiei termice livrate la parametri corespunzatori, dupa diagrame reale de temperatura exterioara.
Atata timp cat ANRSC nu autorizeaza sau macar sa reglementeze temperatura minima de deschidere a robinetilor cu cap termostatic, proprietarii care seteaza robinetul pe pozitia 3 si ajung sa plateasca milioane (este cazul unui vecin) suntem intr-o situatie in care actele normative actuale ii favorizeaza in mod efectiv pe cei care inchid robinetii si se incalzesc cu gazele de la bucatarie....