avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

1.In urma unei tragedii fiica mea in varsta de 32 de ani a decedat,A fost casatorita si i-au ramas 2 fetite de 8 si respectiv 4 ani.A avut pensie de boala 419 lei/luna.In ce conditii cei 2 copii pot beneficia de pensie de urmas dupa mama lor?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:37, 1 Mai 2011
Zetu Elena a scris:
Daca mama a avut pensie de invaliditate gr.II, copiii nu pot beneficia de pensie de urmas ?

Asa cum am mai scris in primul meu mesaj, ambii copii au dreptul la pensie de urmas.

Art. 83 din Legea nr. 263/2010 prevede ca pensia de urmas se cuvine sotului supravietuitor si copiilor daca sustinatorul decedat era pensionar. Partea aceasta intereseaza, intrucat partea aceasta are legatura cu discutia. Prevederea nu este noua, ea exista si in Legea nr. 19/2000.

Prin urmare, conditia esentiala pentru ca cei doi copii sa beneficieze de pensie de urmas este ca sustinatorul decedat sa fi fost pensionar si atat. Legea nu distinge intre categoriile de pensie, deci cu atat mai putin ar putea sa distinga intre gradele de invaliditate. Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas oprita oprita As dorii sa stiu daca o fiica a unui decedat poate primii pensie de urmas, tinind cont de faptul ca este handicapata accentuat si neavind venituri ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas marcelaL marcelaL Buna ziua Am o situatie daca ma poate ajuta cineva,va rog. Fratele meu a avut un accident la 21 si a intrat in pensie de invaliditate . Daca tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Pensie SDENYS23 SDENYS23 buna seara am o intrebare.pot beneficia dupa moartea unui parinte de pensia lui?? (vezi toată discuția)