avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

buna seara am o intrebare.pot beneficia dupa moartea unui parinte de pensia lui??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 18 Noiembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Daca va incadrati in prevederile de mai sus puteti beneficia de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas danavali danavali Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca o persoana are certificat de handicap de la varsta de 17 ani grad 2,apoi trecut la grad 3,in timp ce era elev la ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas marcelaL marcelaL Buna ziua Am o situatie daca ma poate ajuta cineva,va rog. Fratele meu a avut un accident la 21 si a intrat in pensie de invaliditate . Daca tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la pensie de urmas? stefy1978 stefy1978 Buna ziua. Stie careva daca o persoana cu grad de handicap permanent si cu drept de insotitormajora,are dreptul la pensie de urmas dupa decesul unuia din ... (vezi toată discuția)