avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am dreptul la pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am dreptul la pensie de urmas?

Buna ziua. Stie careva daca o persoana cu grad de handicap permanent si cu drept de insotitormajora,are dreptul la pensie de urmas dupa decesul unuia din parinti? Am auzit un zvon,cum ar fi posibil si vreau stiu mai multe daca e adevarat. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: stefy1978 , utilizator 18:15, 14 Septembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.


2. - Daca indeplineste conditiile de mai sus poate beneficia de pensie de urmas.
- Pentru alte informatii se poate adresa Casei de Pensii de unde va lua si lista cu actele necesare.
Multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas oprita oprita As dorii sa stiu daca o fiica a unui decedat poate primii pensie de urmas, tinind cont de faptul ca este handicapata accentuat si neavind venituri ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas danavali danavali Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti in legatura cu o persoana cu handicap,pentru care are certificat de la 17 ani si a continut studiile liceale pana ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap ronaldo7 ronaldo7 primesc pensie de urmas dupa decesul parintilor daca ei au o mie si ceva pensie fiecare si cat e pensia de urmas eu fiind incadrata la handicap accentuat?si ... (vezi toată discuția)