Buna ziua, am un dosar casco deschis la o societate de asigurari. Dupa ce am depus toate documentele solicitate, inclusiv devizul de la service am primit o instiintare cum ca dosarul a fost sistat de la plata pe motivul ca se fac cercetari suplimentare cu privire la circumstantele in care s-a intamplat accidentul, in conformitate cu prevederile legale.
Pe instiintare nu este trecut un termen de finalizare a cercetarilor si nici motivul pentru care se fac aceste cercetari.
Mi se pare un abuz din partea lor si as dori sa stiu ce masuri pot lua pentru a rezolva aceasta problema. Exista un termen maxim stipulat in legislatie cu privire la aceasta procedura?
Va multumesc.
LEGE Nr. 136 din 29 decembrie 1995
privind asigurările şi reasigurările în România
Art. 2 În asigurarea facultativă raporturile dintre asigurat şi asigurător, precum şi drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi se stabilesc prin contractul de asigurare.
Art. 8
Avizarea şi constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea şi plata despăgubirilor ori a sumelor asigurate se efectuează în condiţiile legii şi ale normelor adoptate în baza legii de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, pentru asigurările obligatorii, sau ale contractului de asigurare, în cazul asigurărilor facultative.
Stimate utilizator, cred ca puteti avea in vedere si cele de mai jos, chiar daca aveti asigurare CASCO, pentru situatia prezentata de dumneavoastra:
"CAPITOLUL V
Despagubirea
Art. 35. — Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze cererea de despagubire catre asiguratorul RCA, in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau catre Asociatia „Fondul de protectie a victimelor strazii”, in cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit art. 251 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ori catre BAAR, in calitatea sa de birou gestionar.
Art. 36. — (1) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
(2) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
(3) Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 10 zile de la data avizarii daunei.
(4) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland oferta de despagubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, in cazul in care se dovedeste indeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
(5) Asiguratorul RCA este obligat sa elibereze asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relatii contractuale, sau absenta acestor daune.
Art. 37. — Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele prevazute la art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de asigurator, se aplica o penalizare de 0,1%, calculata pentru fiecare zi de intarziere."
Pt mai multe informatii, mergeti la Ordinul CSA 5/2010 pt punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
Si, bineinteles, de baza ramane contractul de asigurare CASCO ce reglementeaza, indeaproape, drepturile si obligatiile atat ale dumneavoastra cat si pe ale asiguratorului.
Dar, indiferent de acestea, obligatia asiguratorului de a va informa, de a va oferi-de preferat in scris-informatiile de care aveti nevoie, subzista.
Sfatul primit de la @Cristina I este valabil (aplicabil) numai daca dosarul pe CASCO are legatura cu o despagubire RCA, in baza careia asiguratorul dv. urmeaza sa-si recupereze platile(prin regres)
Dosarul este deschis pe casco, nu are legatura cu RCA si nu este un alt autoturism implicat. Politia a venit la locul accidentului dar nu a incheiat PV si m-a trimis sa imi rezolv problema la asigurator.
Contractul pe care l-am primit la incheierea politei este de doar cateva pagini si nu prevede nimic legat de aceasta procedura de cercetare. Este stipulat insa faptul ca termenul de despagubire este de 15 zile de la depunerea ultimului document solicitat de asigurator.
In instiintarea primita este mentionat "conform prevederilor legale", insemnand ca exista reglementari privind asigurarea casco.
As dori sa aflu care sunt aceste prevederi si daca este mentionat ceva despre aceasta procedura de cercetare a asiguratorului.
Sintagma "conform prevederilor legale" nu inseamna ca se refera la prevederi specifice asigurarii facultative, pentru ca acestea nu exista. Cu certitudine.
Legea intr-o astfel de asigurare este contractul de asigurare (verificati daca il aveti integral!) asa cum spune si art. 2 din L 136/95.
Prin sintagma "conform prevederilor legale" este posibil ca cei acare au mentionat-o sa incerce fie a va deruta ori impresiona, ori, intradevar, fac referire la alte prevederi, altele decat cele din domeniul asigurarilor facultative.
Nu va sfiiti sa cereti lamuriri in scris asiguratorului, atat despre contractul de asigurare, cat se despre sintagma cu care v-au pus pe ganduri.
Corespondati prin documente cu numar de inregistrare, confirmare de primire.
Dauna auto
capatina_cristi
am introdus dosarul de dauna in urma cu 03 luni si nici pana in momentul de fata nu mi s-a transmis nimic .imi spun ca dosarul este in cercetari, cu toate ca ... (vezi toată discuția)