avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum se poate grabi obtinerea autorizatiei de reparatie ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum se poate grabi obtinerea autorizatiei de reparatie de la politie?

Buna ziua si Hristos a inviat!

Se da urmatoarea situatie: s-a deschis un dosar de dauna auto in urma cu aproximativ un an. La acest dosar s-au depus toate actele (de catre pagubit si de catre service-ul auto la care s-a reparat auto), cu exceptia autorizatiei de reparatie de la politie. Din cauza acestei autorizatii, dosarul nu se poate finaliza si da la plata.
Curios, atipic, este faptul ca problema nu e, cum se intampla de obicei, intre service si asigurator, ci intre aceste doua parti si lucratorii de la politie care, sub nu stiu ce motiv, amana eliberarea acestei autorizatii.
Pentru eliberarea ei, precizez ca au facut numeroase adrese atat pagubitul, cat si inspectorul de dauna al societatii de asigurare. Fara rezultat insa.
A ramas ca in cateva zile sa mearga din nou un reprezentant al asiguratorului si unul al service-ului la politie, intr-o ultima incercare de a rezolva aceasta situatie nelalocul ei.
Ceea ce ma intereseaza acum si ii rog pe cei in masura sa-mi ofere si un raspuns, este ce se poate invoca fata de cei de la politie pt a-i determina sa-si faca meseria si sa elibereze acea deja "mult prea importanta autorizatie"?
Mentionez ca nu i s-a comunicat pagubitului nimic potrivit cu care i s-ar refuza eliberarea acestui act pt un anume motiv.
Deci, ce putem face, ce lege putem invoca, ce obligatie in afara de indeplinirea obligatiilor de serviciu, putem invoca fata de cei de la politie pentru a-i determina la a ne oferi acest act?
Sau, care credeti ca ar fi motivele acestora de a amana eliberarea actului despre care v-am vorbit?

Va multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: Cristina I. , utilizator 10:28, 3 Mai 2011
Buna dimineata din nou.

Constat cu parere de rau ca nu a fost postat nici un raspuns pentru solicitarea mea anterioara.
De accea doresc sa readuc intrebarea postata in atentia dumneavoastra.
Asadar, ce se poate face in conditiile precizate mai sus? Presupunand ca iar se va amana eliberarea acestei autorizatii de reparatie, ce putem face? O plangere daca se va dovedi ca este necesara ar trebui adresata cui? (ma refer la plangerea la care fac trimitere normele contenciosului administrativ - refuzul eliberarii unui act administrativ, refuz prin care se vatama interesele legale ale unei perosane - este oare incidenta in acest caz aceasta posibilitate?)
Va multumesc si as apreacia tare mult o indrumare.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
Cristina I., utilizator
:-/ Nu are nimeni nici o sugestie?:hm:
Faceti plangere politistului la
petitii@mira.gov.ro
A) Asigurator RCA, adica persoana pagubita nu este vinovata de accident si nici nu are o asigurare facultativa auto CASCO
In primul rand NU trebuia sa fie introdus in reparatie autovehicolul FARA autorizatia de reparatie.
Autorizatia de reparatie a autovehiculului se elibereaza de organul de politie rutiera, daca accidentul face obiectul unui proces verbal de constatare a contraventiei sau a unui dosar penal (vatamari corporale, deces unei persoane)
Daca accidentul face obiectul unei constatari amiabile de accident, fara vatamari corporale sau deces, (intre soferii implicati) autorizatia de reparatie auto se elibereaza ANTICIPAT si OBLIGATORIU de catre asiguratorul care a deschis de dauna.
Probabil acum cand auto a fost introdus in reparatie fara autorizatie de reparatie se tergiverseaza solutionarea dosarului de dauna deoarece nu poti sa reclami propria incalcare a legii prin introducerea autovehicolului in reparatie fara autorizatie.
Este util sa ne precizezi daca suntem in cazul unui constatat amiabil ori suntem in cazul unui accident cu vatamari corporale ori deces.

B)Asigurator CASCO, persoana pagubita este sau nu este vinovata de accident
In aceasta situatie te-ai grabit cu introducerea in reparatie a autovehiculului.
Odata cu avizare (anuntarea asiguratorului casco) despre producerea accidentului si deschiderea dosarului de dauna, asiguratorul casco iti elibereaza PE LOC autorizatia de reparatie si nota de constatare a daunelor produse autovehicolului, documente OBLIGATORII introducerii in reparatie a autovehicolului.
Asadar, te-ai grabit si esti la discretia personalului serviciului daune din cadrul asiguratorului casco.
In primul rand, va multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati oferit.

Fac acum cateva precizari:
1) sunt de acord ca masina nu ar trebui introdusa in reparatie fara autorizatie, dar vad ca la actele pe care le avem noi (ca service) la dosarul in cauza exista un document de introducere in reparatie a vehiculului, eliberat de asigurator, in care se precizeaza insa doar nr dosaruluide dauna, auto cu nr de inmatriculare, proprietarul si avariile ce urmeaza a se remedia.
2.) nu stiu exact care era situatia acestui dosar intrucat este mai "vechi" decat mine la acest service; eu am doar norocul de a-mi fi parvenit in acest stadiu si de a trebui sa-l lamuresc/rezolv:yeah:.
3.) nu stiu sa va spun daca e un dosar pe CASCO sau pe RCA, dar banuiesc ca e pe RCA si ca probabil a fost un accident cu vatamari corporale, caci altfel nu-mi explic interventia/implicarea politiei in dosar.
In orice caz, am luat din nou legatura cu inspectorul, ramanand ca in cateva zile sa mergem impreuna la politie pentru a incerca, a cata oara?, sa obtinem actul de care mai este nevoie.:wassat:

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna auto rca bodale bodale Buna ziua, Masina mea a fost implicata intr-un accident auto. Vinovatul are polita la Carpatica Asigurari iar firma de asigurari prezinta un deviz reparatie ... (vezi toată discuția)
Probleme in lichidarea dosarului de dauna Cristina I. Cristina I. Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect: Avem deschis un dosar de dauna la un anumit asigurator (noi fiind service-ul auto), ... (vezi toată discuția)
Problema asigurare astra cristi1974 cristi1974 Buna seara.Am si eu o mare problema pe care sper sa o rezolv pe acest site.DECI: IN 25-10-08 am cumparat un vehicul din bucuresti,eu locuind in Curtea de ... (vezi toată discuția)