avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... probleme in lichidarea dosarului de dauna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

probleme in lichidarea dosarului de dauna

Buna dimineata.

Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect:
Avem deschis un dosar de dauna la un anumit asigurator (noi fiind service-ul auto), asigurator cu care avem si conventie de colaborare. A trecut destul timp de cand a fost deschis acest dosar si totusi din motive diverse (precum neimplicarea mai mare a service-ului si profitarea de aceasta situatie de catre asigurator), despagubirile nu s-au platit nici pana in prezent. Au treciut doi ani de cand a fost deschis dosarul, asiguratorul sustinand ca in aproximiv 3 saptamani termenul de plata se va prescrie, desi noi insistam sa-i explicam ca intre noi si asigurator nu exista un raport de asigurare, deci termenul de prescriptie incident intre noi si asigurator ar fi cel de 3 ani. Trecand peste acest aspect, dupa indelulngi insistente, asiguratorul ne-a comunicat ca pt lichidarea dosarului mai are nevoie de cesiune X (unde X este o societate de leasing) si act original politie sau constat amiabil. Asta dupa ce s-a contrazis de cateva ori si mi-a comunicat cu totul altceva, eu discutand cu pagubitul, chemandu-l la service sa completeze cererea de despagubire de care era nevoie, asigurandu-l ca nu mai e nevoie de nimic de la dumnealui. Inchiputi-va ce va zice acum clientul cand va afla ca iar trebuie sa-l punem pe drumuri?! si cat de seriosi o sa-i parem si noi si asiguratorul?!
Problema mai mare e ca nu intelegem de ce se cere cesiunea X, cata vreme pagubitul era PROPRIETAR la momentul producerii evenimentului rutier (deci ce sa caute X in aceasta poveste?), cat despre constatul amiabil - pagubitul sustine ca nu-l mai are.
Asadar, ce se mai poate face? Fata de client o sa invoc faptul ca daca refuza sa mai colaboreze cu noi in completarea dosarului, il vom actiona in instanta pt recuperarea contravalorii reparatiilor pe care i l-eam efectuat (si va rog sa-mi spuneti daca avem dreptate in aceasta privinta, daca procedam corect), dar nu dorim sa ajungem la acest lucru totusi pt ca asiguratorul este cel care trebuie sa plateasca in opinia noastra.
In plus, cum putem rezolva lipsa constatului amiabil?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 21:15, 7 Iunie 2011
Consider ca s-a tergiversat mult situatia acestui dosar, 2 ani fiind o perioada considerabila de timp. Intre dvs si asigurator cu siguranta exista un contract si trebuia sa apelati la conditiile acestuia in momentul cand a sosit scadenta platii si asiguratorul nu a onorat-o. Variante ar fi 2 :
1- sa ajungeti la o intelegere pe cale amiabila
2-in instanta unde consider ca veti avea castig de cauza din cele prezentate
"Deschiderea dosarului de dauna" nu se poate face fara documentele principale:
-polita de asigurare+ imputernicirea dela soc.leasing daca aceasta figureaza ca proprietar,
-p.v. accident intocmit de politie + autorizatia de reparatie, sau constatul amiabil, caz in care constatarea se face de asiguratorul emitent al politei.
- in final, (ultimul document) cerereade despagubire pentru suma propusa/acceptata la plata catre reparator
Functie de contractul pe care il are service-ul cu asiguratorul, anumite responsabilitati privind intocmirea acestor documente, pot fi delegate personalului reparatorului.
Verificati aceste aspecte, inclusiv clauzele privind obligatia de plata a asiguratorului, pentru a actiona in consecinta(conciliere si/sau instanta)
Si cum ramane cu modul in care il putem determina pe client sa ne acorde pe mai departe concursul pentru lichidarea dosarului?
De asemenea, cum se poate rezolva problema constatului amiabil (pe care clientul sistine ca nu-l mai are, iar asiguratorul ca nu este depus la dosar (desi de depunerea acestuia cred ca asiguratorul trebuia sa se ocupe, la momentul deschiderii dosarului; in ceea ce ma priveste, consider ca sigur acest constat s-a depus, dar la 2 ani distanta si fara numar de inregistrare bineinteles ca e foarte convenabil sa sustii ca lipseste)?

Si, pt ca situatia sa fie si mai interesanta, inspectorul de dauna mi-a precizat ca pagubitul are emisa totusi o autorizatie de la politie (mi-a indicat o serie si un nr). Dar nu mi-a zis ce fel de autorizatie este, ca sa-i pot explica la randul meu clientului despre ce e vorba, ca poate este dlui in eroare cand sustine ca s-a incheiat un constat amiabil).

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Cristina I., utilizator
Somati clientul pentru plata, in calitate de proprietar, motivand atitudinea asiguratorului.Numai asa va deveni cooperant si va chema in garantie pe asigurator.
1.Daca asiguratorul va comunicat un termen de doi ani inseamna ca dosarul este unul deschis pe o polita casco, dosare care se prescriu la 2 ani, termen care da dreptul asiguratorului sa nu mai plateasca.
2.Daca exista autorizatie de la Politie, inseamna ca accidentul a fost inregistrat la Politie si poate nu e cazul eliberarii unui P-V. ( accident de genul masinii gasita lovita in parcare).
3. Dv. aveti un p-v de costatare daune in baza caruia ati reparat autov. semnat de asigurator si de client, p-v de constatare care tine loc de o comanda din partea clientului.
4.In baza acestui p-v de constatare chemati clientul la conciliere (pe autov. proprietatea lui ati efectuat reparatia) si dupa aceea chemati-l in instanta. Sa fiti convinsa ca acel client se va "agita" impotriva asiguratorului.

Alte discuții în legătură

Cum se poate grabi obtinerea autorizatiei de reparatie de la politie? Cristina I. Cristina I. Buna ziua si Hristos a inviat! Se da urmatoarea situatie: s-a deschis un dosar de dauna auto in urma cu aproximativ un an. La acest dosar s-au depus toate ... (vezi toată discuția)
Notificare de plata - temei legal Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Se da urmatoarea situatie: exista deschis un dosar de dauna auto la un anumit asigurator (dosar CASCO, deschis ca urmare a unui act de ... (vezi toată discuția)
Mașină reținuță la atelier. mpeste mpeste Am avut un accident pe 8 ianuarie. Am acceptat vinovăția -- caz \"tipic\", eram cu verde intermitent și fără martori care să ateste că \"păgubitul\" a ... (vezi toată discuția)