avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Notificare de plata - temei legal
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Notificare de plata - temei legal

Buna ziua.

Se da urmatoarea situatie: exista deschis un dosar de dauna auto la un anumit asigurator (dosar CASCO, deschis ca urmare a unui act de vandalism), pagubitul vine si-si repara (in baza unei autorizatii emisa de asigurator) masina intr-un anumit service. Trece, de la reparatie, o bucata foarte buna de timp (un an si un pic), timp in care atat inspectorul de dauna cat si service-ul incearca - in numele pagubitului (foarte neglijent si dezinteresat din acest punct de vedere) sa obtina dovada de la politie. Cei de la politie sustin ca nu au gasit nici un dosar pt masina sau pt pagubitul respectiv.
Cum timpul trece in defavoarea unitatii reparatoare, aceasta este nevoita, ca ultima solutie, sa trimita o notificare de plata clientului (pagubitului), pentru ca acesta sa achite contravaloarea reparatiilor, mai departe fiind treaba dumnealui cum procedeaza pt a-si recupera banii de la asigurator.

Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legat ce poate fi folosit ca baza a unei astfel de notificari.

Va multumesc si va doresc o zi frumoasa tuturor!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:12, 16 Septembrie 2011
in conformitate cu prevederile art. 1079 alin. (2) Cod civil, cu completarile si modificarile ulterioare, coroborate cu celelalte dispozitii legale in vigoare
Asemenea e binde de facut referire si la actul normativ ce guverneaza relatiile dintre asiguratori...cat si conventional , art. din contract de fac trimitere la recuperare de debite.!!!
Succes! :)
Daca asiguratorul a autorizat reparatia, fiind polita casco, tot el are responsabilitatea achitarii, intrucat modul cum isi gestioneaza dosarul este treaba lui.Daca aveti si accept de plata, sau si mai mult contract-conventie de colaborare intre service si asigurator, litigiul se poate rezolva conform clauzelor, tot direct cu acesta.Este util sa notificati si asiguratorul pentru plata, in baza facturii si autorizatiei de reparatie, eventual si a unui deviz acceptat.Clientul in ce baza a preluat autovehiculul?Reparatia cine a comandat-o si cine a receptionat-o ca fiind conforma cu constatarea initiala si eventual nu cumva exista si o reconstatare?Toate intrebarile sugereaza existenta unui contract cu asiguratorul si din frica de a nu fi "suparat", s-a ajuns aici!!
Nu strica sa vedem ce conditii prevede OG 5/2001
Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Si aici s-a mai discutat: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
nucu$, utilizator
Unitatea reparatoare va trebui sa actioneze in instanta asiguratorul care a dat acceptul de intrare in reparatie, a emis document de introducere in reparatie si nota de constatare si in final a dat si acceptul de plata pe baza caruia clientul a ridicat masina din service. Aici consider ca este o lipsa de profesionalism din partea asiguratorului, de fapt a inspectorului de dauna care n-a stiut cum sa gestioneze cazul. Probabil ca este vb de un tanar fara experienta care nu a stiut ca pt un caz de vandalism sau furt partial politia trebuie sa dea raspuns in termen de 30 de zile.
Pentru ca treaba sa fie si mai "buna", e cazul sa mai fac unele precizari:
- intre unitatea reparatoare nu exista nici o ci=onventie de colaborare, s-a mers pe buna - credinta a partilor si pe faptul ca, in trecut, nu au existat probleme majore cu acest asigurator. Astfel incat nu exista un accept de plata pe care service-ul sa-l poata invoca si nici clauze contractuale care sa stabilleasca din capul locului cum se poate rezolva o astfel de situatie.
- prin "autorizatie de reparatie" eu inteleg "documentul de introducere in reparatie a vehiculului" care ne-a fost trimis de catre asigurator, in care sunt trecute avariile ce urmeaza a fi reparate. E corect sau nu?
- asa incat, revin cu intrebarea: cata vreme intre service si asigurator nu exista conventie, deci nici accept de plata, cui trebuie sa i se adreseze somatia/notificarea de plata? Si ce temei juridic poate sta la baza acesteia?

Va multumesc.
Incepeti cu o somatie/notificare de plata in baza documentului emis/semnat de asigurator, la care trebuie sa atasati o factura si devizul de reparatie, identic conforme cu documentul care este asimilabil unei comenzi de reparatie.Notificati si proprietarul daca aveti dovezi scrise ca a fost cumva implicat(semnatura, confirmare, comanda lucrari ,receptie autovehicul,etc)
Factura ar fi trebuit sa fie emisa la data executiei reparatiei si nu faceti vorbire de acest subiect.Punerea in intarziere se face comform uzantelor obisnuite privind factura, termen de plata, modalitatea platii,etc.Daca nu aveti semnatura de confirmare a lucrarii de la nimeni, nu vad rezolvare decat sa incercati macar acum sa le obtineti.
:secret:Atentie ca la asigurator, aceasta plata va fi suportata de persoana care nu a respectat procedura de instrumentare a dosarului de dauna!
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Sa imi explice si mie cineva..........cum e cu acceptul de reparatie donigao donigao Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva in intelegerea unor termeni, sau bine bine zis a unor interpretari. Sunt intr-un proces cu un asigurator ptr o ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata service auto lucian2011 lucian2011 Buna ziua,in data de 28.06.2011 unul din autovehiculele societatii a fost implicat intr-un accident auto.Am mers la firma de asigurari,am deschis dosarul de ... (vezi toată discuția)
Asigurari rca/casco vs firma reparatoare roxi_xana05 roxi_xana05 Buna ziua, In cazul unor daune auto pentru care agentiile de asigurare refuza sa plateasca lucrarile efectuate de firma reparatoare, stiti cumva sa fie o lege ... (vezi toată discuția)