avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... somatie de plata service auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

somatie de plata service auto

Buna ziua,in data de 28.06.2011 unul din autovehiculele societatii a fost implicat intr-un accident auto.Am mers la firma de asigurari,am deschis dosarul de dauna dupa care am mers impreuna cu asiguratorul la service-ul auto pentru a face constatarea.Asiguratorul a notat absolut toate daunele vizibile la masina dupa care am predat cheile si talonul reprezentantului service.La circa 2-3 saptamani am fost sunat insistent de patronul service-ului care ma ruga sa merg sa semnez si stampilez niste documente de intrare a masinii in reparatie(intrucat eu sunt proprietarul) pentru ca are un control de la RAR.In ziua respectiva nu am putut ajunge insa a doua zi la insistentele acestuia m-am deplasat la service si am semnat si stampilat documentul de intrare in reparatie al autovehicului.Toate bune si frumoase pana cand masina a fost reparata si am fost sunat din nou cand mi s-a adus la cunostinta faptul ca asiguratorul nu-si da acceptul de plata pentru reparatia masinii.Am tot incercat sa-mi recuperez masina intrucat aceasta facea parte dintr-un contract de transport si zilnic pierdeam sume importante pana ce intr-o buna zi la rugamintile mele patronul service-ului s-a induplecat si mi-a dat-o.Am fost pus sa semnez factura de reparatie si devizul.In acel moment am sunat brokerul care a a incheiat asigurarea care mi-a confirmat faptul ca pentru a depune documentele la asigurator,service-ul are nevoie de semnatura si stampila mea pe factura de reparatii si pe deviz.Dupa circa 1 luna de zile am primit din partea service-ului auto o hartie de la judecatorie cu termen pe 30.11.2011 unde sunt somat sa achit contravaloarea facturii intrucat aceasta este semnata si stampilata de mine.Precizez ca suma de pe deviz face mult mai mult de cat valoarea masinii.Ce pot face in aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 10:02, 6 Decembrie 2011
Daca devizul de reparatii depaseste suma asigurata trebuia sa va incadreze la dauna totala.Nu inteleg de ce s-a mai apucat de reparat masina?
1. In mod sigur service-ul a tinut legatura cu asiguratorul si a stiut ca masina va intra in dauna totala ( adica valoarea reparatiei depaseste valoarea masinii ). Pentru a nu pierde reparatia (banii) va chemat si va pus sa semnati un document care de fapt este COMANDA de intrare in reparatie a autov.
2. Service-ul nu avea dreptul legal sa va retina masina si de aceea va eliberat autov.
3. Brokerul nu are dreptate: nu era nevoie de semnatura si stampila dv. pe factura de reparatie. Era nevoie de semnatura si stampila pe cererea de despagubire si declaratia persoanei pagubite.
4. Citatie de la Judecatorie fara ca in prealabil sa va trimita o invitatie la conciliere?
5. Dv. la primul termen solicitati sa fie chemat in garantie asiguratorul la care ati deschis dosarul de dauna. El va suporta reparatia pina la valoarea maxima de despagubire si dv. restul.
6. Nu luati de buna valoarea maxima de despagubire pe care o comunica asiguratorul ( in mod sigur e mai mica decit ar trebui sa fie).
In mod sigur ati fost indus in eroare dar nu stiu de cine: de asigurator, de reparator sau de amandoi. Asiguratorul nu trebuia sa va dea acceptul de introducere in reparatie decat dupa ce avea un deviz pro forma de la service. Apoi discuta cu dv si va propunea variantele pt reparatie in cazul in care valoarea devizului era mai mare decat suma asigurata:fie reparatie cu plata de catre dv a sumei care depaseste valoarea asigurata pe care o platea asiguratorul fie se declara dauna totala si atunci negociati cu asiguratorul suma ce v-ar fi revenit , plus epava. Acum nu va ramane decat sa actionati in instanta asiguratorul. Angajati-va un avocat bun care sa va reprezinte interesele in instanta si sa va fereasca de eventulele chichite avocatesti.
Multumesc pentru sfaturi.Cred ca buna legatura intre reprezentatul asiguratorului si service-ul auto a facut ca totul sa se rasfranga asupra mea.Intr-adevar,service-ul ca sa prinda lucrarea "grasa" s-a apucat de masina inainte sa aiba un accept de plata din partea asiguratorului.Cand masina a fost gata service-ul a cerut accept de plata din partea asiguratorului,raspuns care a fost astfel (am e-mailul)”
Buna ziua.
Dosarul se afla in cercetari.
Nu se elibereaza accept de plata
Achita clientul daca doreste reparatia
La aceasta val. a devizului auto este dauna totala.
Oricum, nu cred ca in acest scurt timp de la deschiderea dosarului, masina s-a reparat
Cu respect,…reprezentant asigurator „”
Din acest moment reprezentantul service-ului s-a indreptat catre mine cu privire la plata reparatiei.Dumnealui considera ca avad factura si devizul semnat si stampilat indeplineste toate conditiile unei somatii de plata.Intrebarea mea este urmatoarea.Pe langa factura si devizul final nu ar fi trebuit un contract intre mine si service-ul auto ? Nu ar fi trebuit o comanda ferma pentru piesele folosite la reparatie ? Nu ar fi trebuit sa am de la bun inceput un deviz estimativ ? Dupa noi cercetari am descoperit ca in devizul final sunt trecute mult mai multe piese decat cele trecute in prima constatare facuta de asigurator.Este posibil sa fi fost facuta o reconstatare de catre reprezentatul asiguratorului,fara ca eu sa fiu instiintat ?Devizul este facut in Audatex,ceea ce inseamna ca piesele folosite la reparatia masinii sunt originale.Pot trimite masina la o expertiza ca sa dovedesc ca am fost inselat ?Astazi am trimis o notificare service-ului auto prin care solicitam copii de pe o serie de documente.-documentul de intrare in reparatie emis de asigurator,constatarea si reconstatarea emisa de asigurator,documentele de provenienta a pieselor folosite la reparatie,nota de comanda care sa ateste ca eu am comandat anumite piese..etc.Notificarea a fost trimisa in dublu exemplar la sediul service-ului urmand sa primesc inapoi una din cele 2 hartii care sa-mi confirme primirea acestuia.Service-ul a procedat la citirea notificarii,inapoierea unui exemplar fara sa fie semnat si stampilat,justificand ca nu sunt Garda Financiara sa obtin din partea dumnealor atatea documente.Va rog sa ma sfatuiti cu privire la pasii ce trebuie sa-i fac pentru a putea demonstra in instanta nevinovatia mea.Multumesc
1. Nu e nevoie de contract intre dv. si service.
2. Comanda ferma o poate fi considerat procesul-verbal de constatare a daunelor, p-v semnat de dv. si de asigurator, p-v care nu reprezinta o obligatie de plata.
3. Nu este obligatoriu un deviz estimativ. Un deviz estimativ facut la inceputul lucrarii v-ar fi scutit de multe batai de cap.
4. Da, daca sint piese in plus fata de p-v de constatare initial sigur sa facut o reconstatare fara dv.
5. Daca devizul este in Audatex e OK. dar asta nu inseamna ca si piesele sint originale (nici pe departe). Audatexul are preturile producatorilor, dar nu obliga reparatorul sa si monteze piese originale.
6. Da se poate face o expetiza extrajuduciara cu obiectiv: stabilirea tipului de piese folosite la reparatie. Daca piesa are stantata pe ea acelasi cod ca si in devizul audatex -e originala. Daca codul e diferit atunci piesa este after-market.
7. Nicidata dv. nu o sa primiti documente . La solicitarea dv. in instanta, instanta le poate cere service-ului si atunci (daca primiti aceste documente) se va vedea daca piesa este originala sau nu. Piesele originale ar trebui sa aiba pe factura de achizitie de la service acelasi cod ca si in devizul Audatex.
8. Asa cum am mai scris nu luati de buna valoarea maxima de despagubire. Daca solicitati expertiza mai puteti solicita un obiectiv: stabilirea valorii maxime de despagubire.
9. In email scrie ca dosarul se afla in cercetari - soc. de asigurari are dreptul sa faca propriile cercetari dar nu mai mult de trei luni de la avizarea daunei.

Angajati un avocat bun care sa demonstreze instantei ca soc. de asigurari trebuie sa platesca pina la valorea maxima de despagubire iar in privinta sumei ce depaseste aceasta valoare mai sint aspecte de discutat.
Chemati in garantie asiguratorul.
Solicitati in instanta ca service-ul sa demonstreze ca a montat pe autov. dv. piese originale care au valorea din devizul Audatex.
Solicitati calcul valorii maxime de despagubire la soc de asigurari. Eventual depuneti si dv. versiunea de calcul a dv.

Alte discuții în legătură

Leasing - despagubire - asigurare Puff Daddy Puff Daddy Buna ziua, am cumparat un Camion prin leasing pe o perioada de 2 ani ... cu 3 luni inainte de terminarae leasing-ului camionul a fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Uniqa nu imi achita reparatia gina89 gina89 buna seara, am CASCO la UNIQA. am deschis dosar de daune si mi-am dus masina in service, la Midocar. Cei de la Midocar au facut reconstatare Midocar acceptul ... (vezi toată discuția)
Asigurare facultativa casco RamonaBianca RamonaBianca Sunt posesorul unei asigurari facultativa casco, am avut un accident , s-a stabilit constatarea initiala, si mi-a fost inaintata de catre asigurator suma de ... (vezi toată discuția)