avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Licitatie (urgent!!)
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Licitatie (urgent!!)

Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati sa raspund la o serie de intrebari:
1. Ce inseamna "achizitor" si ce inseamna "autoritate contractanta"? Care este diferenta intre cele doua notiuni?
2. Conditiile prevazute in caietul de sarcini al achizitorului pot face obiectul unei negocieri cu ofertantul? Ma refer la situatia in care ofertantul indeplineste conditiile de eligibilitate cerute de achizitor, dar achizitorul cere, spre ex., ca, in pretul produsului sa fie inclus si transportul. Criteriul de atribuire este "pretul cel mai scazut". In aceste conditii, ofertantul propune ca pretul transportului sa nu fie inclus in pretul produsului. Poate acest aspect sa constituie un punct de negociere cu achizitorul?
3. In cazul in care oferta tehnica corespunde cerintelor, este firesc sa nu-ti fie nici macar deschisa oferta financiara, doar pentru ca in pretul produsului ofertantul nu a inclus si pretul transportului? Oferta poate fi declarata necastigatoare, dar nu este normal sa fie macar deschisa, daca nu analizata?! Cum ramane cu aplicarea principiilor care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica: nediscriminarea, tratamentul egal, transparenta, proportionalitatea etc?
4. Pretul unui contract obtinut printr-o procedura de atribuire este fix pe toata perioada de derulare a contractului (1 an sau 2 ani), in conditiile in care creste pretul materiilor prime, al combustibililor, al energiei electrice, gazelor naturale etc? Acest pret poate constitui obiectul unei/unor negocieri, pe parcursul derularii contractului, pentru a se pastra un echilibru valoric al obligatiilor de executat ale celor doua parti?
Va multumesc si astept raspunsurile dvs. cat mai curand posibil!
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
jacqueline_k, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 09:39, 28 Aprilie 2011
1. Achizitor puteti fi si dvs. Autoritatea contractanta (AC)se defineste prin art. 8 din OUG 34.
2. Conditiile de prezentare si tratare a ofertei sunt prezentate prin Fisa de date a achizitiei si se stabilesc conform legislatiei achizitiei publice, functie de o multime de criterii(tipul procedurii, valoare estimata, etc.). Negocierile se permit doar in anumite conditii, stipulate in legislatie.
3. Daca nu s-a deschis propunerea financiara de unde se stie ce include ? Propunerea tehnică s-a analizat in sedinta de deschidere? Era vorba de licitatie sau negociere ?
4. Modalitatea de ajustare a pretului contractului este stabilita prin art.97 din HG 925.
Va multumesc pentru raspuns. Avand in vedere ca cele doua societati au o colaborare de cativa ani in spate, se stiau caracteristicile tehnice ale produselor, dar nu s-a analizat propunerea tehnica pentru ca ne-au intrebat daca oferta financiara include si pretul transportului. Cand li s-a spus ca nu, nici macar n-au deschis propunerea financiara (si, evident, nici pe cea tehnica) si practic, n-am avut nici o sansa. Procedura de atribuire aleasa de achizitor a fost "cerere de oferte" urmata de licitatie cu strigare pentru ajustarea pretului. In caietul de sarcini se stipula ca "avand in vedere ca procedura de cerere de oferta are ca etapa finala negocierea pretului este necesara prezenta unui reprezentant din partea ofertantului imputernicit sa negocieze preturile." Care negociere?! Cred ca a fost un abuz.
Procedura a fost organizată după OUG 34 ? Nu am auzit de cerere de oferta urmata de licitatie cu strigare. De asemenea nu am auzit sa ia Comisia o decizie privind analiza propunerii financiare pe baza unei declaratii a ofertantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare clarificari comunicare rezultat procedura ContSters229751 ContSters229751 Dupa comunicarea rezultatului procedurii poate furnizorul declarat necastigator sa solicite autoritatii contractante detaliile tehnice ale ofertei declarate ... (vezi toată discuția)
Oferta mea a depasit bugetul - ce se intampla? razvan911 razvan911 Buna ziua, Am participat la o lictatie unde bugetul estimat in SEAP pentru acea procedura era de 1 mil de lei. AM fost doua firme participante. Firma mea ... (vezi toată discuția)