avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lãþime drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lãþime drum de servitute

Bună ziua,
Deţin un teren de 3800 mp într-un sat de deal din jud. Prahova. Fiind lung, îngust şi înclinat, m-am gândit să-l dezmembrez în trei parcele separate printr-un drum de servitute în forma literei S (o mică "serpentină" care taie pantele). Nu aş vrea să pierd prea mult teren, aşa că vă rog să-mi spuneţi care este lăţimea minimă impusă de lege pt. un asemenea drum.
Mulţumiri!
Servitutea se constituie in cazul a doua parcele care au proprietari diferiti , iar proprietarul fondului infundat nu are acces la calea publica. In acest caz, proprietarul locului infundat poate reclama o trecere pe terenul vecinului sau pentru a-si putea folosi propriul fond. Trecerea trebuie sa se faca pe calea cea mai scurta de iesire la drumul public si prin locul care ar pricinui cea mai mica paguba proprietarului fondului aservit.
Legea nu impune o latime minima a drumului ci impune cerintele mai sus precizate. In cazul in care servitutea se consituie prin act juridic, autorii acestuia stabilesc modul concret de exercitare a servitutii, respectiv locul unde se poate trece, latime, etc.

Dvs. insa nu va regasiti in situatia de a constitui o servitute, intrucat terenul pe care doriti sa-l dezmembrati va apartine in intregime.
In cazul unei asemenea dezmembrari, specialistul care va intocmi documentatia cadastrala si schita de dezmembrare va putea stabili un drum de acces, care va fi o parcela distincta si care, dupa vanzarea celor trei parcele, va deveni coproprietatea fortata a proprietarilor celor trei parcele.
Vă mulţumesc pt. răspunsul prompt. Evident că mă aflu în situaţia ultimă şi am folosit un termen impropriu. Nu am spus anterior, dar intenţionez să vând primele două parcele şi să o păstrez pe cea înfundată. Bănuiesc că este mai mult o pbl. de cadastru, dar poate ştiţi care este lăţimea minimă a unui asemenea drum de acces- coproprietate forţată.
Minim 3 m
Buna ziua!
Daca veti constitui acea servitute printr-un contract, veti putea lasa ce latime convin partile.
Daca se va face prin instanta, va trebui sa lasati cel putin 3 m. Asta e practica instantelor de judecata bazata pe rapoartele de expertiza care se intocmesc in astfel de dosare. Sub 3m este aproape imposibila folosirea servitutii, mai ales de cand au aparut autoturismele de teren.
Mai intervine si necesitatea. In cazul unui incendiu, spre exemplu, masina de pompieri nici nu ar incapea pe un drum mai ingust.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)
Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are un proprietar de drum de servitute? moniquenoir27 moniquenoir27 Buna ziua, am si eu urmatoarea problema... Am cumparat impreuna cu alte 3 persoane un teren pe care l-am imparit si evident fiecare dintre noi am cedat, ... (vezi toată discuția)