avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M. poate fi modificat fara acordul salariatului?in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M. poate fi modificat fara acordul salariatului?in C.I.M am program de 3 sch. in 4 Ture(flux continuu)

sunt intr-un litigiu de munca ptr. incalcarea C.I.M. a schimbarii programului de munca si implicat a salariului,printr-o Decizie interna(pe sectie)-lucrez la patron!:(( pe care a contestat-o in instante; ptr. moment sa spunem ca s-a incheiat o etapa juridica inclusiv la Apel (respinge actiunea) nu am intrat in posesia redactarii acestei solutii , dar ,intrebarea este :ce sa fac deoarece nu sunt de acord cu hotararea de la Apel , , nu-mi permit avocat, iar o solutie intr-o opinie obiectiva m-ar scoate din grava situatie cu care ma confrunt..mentionez ca am alte 3 precedente(dosare 2007) castigate de mine , deci abuzurile tin de sicanare si coruptie dupa parerea mea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 30 Aprilie 2011
Dupa comunicarea hotararii aveti la disspozitie un termen de 10 zile pentru a formula recurs .
Ar trebui sa stim care sunt motivele pentru care vi s-a respins actiunea la prima instanta ... ce ati solicitat prin cererea de chemare in judecata...
am solicitat anularea Deciziei Interne care imi modofoca substantial drepturile din C.I.M si C.C.M aplicabil, ,cu repunerea in drepturile anterioare decizie,cu remunerarea conform C.I.M, indexate la inflatie...motivele nu-mi arata ca ar fi trebuit sa pierd actiunea , iar opinia separata a unui asistent judiciar imi intarea aceasta convingere,,insa pana nu stiu si motivele respingerii de la Apel Ploiesti.... nu stiu ce sa spun,,, abea invat tainele acestei meserii .Chiar nu inteleg de ce am pierdut acest dosar foarte clar si simplu cand am castigat o concediere abuziva si bine cusuta cu sarma.... o fraza din dosarul de la fond suna asa:Faptul ca dispozitiile art.41 din C.M stabilesc concret conditiile in care se poate modifica timpul de munca , fara o reglementare expresa a modificarii progr. de munca si C.I.M.prevede posibilitatea modificarii unilaterale a progr. de munca in conditiile regulamentului intern, obliga instanta la respingerea actiunii insa, cu rezerva ca parata nu a justificat obiectiv modificarea acestui progr. si nici nu a prezentat regulamentul intern al unitatii care sa justifice...........etc..si: Chiar daca practica judiciara recunoaste prerogativa de directie a angajatorului in stabilirea progr. de munca , aceasta prerogativa nu poate deschide calea unor abuzuri justificate doar de faptul ca angajatorul poate orice in ceea ce priveste stabilirea acestui program....Ptr, aceste motive in numele legii hotaraste RESPIMGEREA...... uhh. multam fain de raspuns si deranj
e important de stiut ca am fost reprezentata de un jurist pe litigii de munca de la ...o federatie de sindicat...? am inteles ca nu trebuie expuse nume pe mesaje sau forum...
Art.114 C.mun. prevede ca, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Asadar, potrivit Codului muncii în privinţa stabilirii programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile angajatorul nu are decât obligaţia de a aduce aceste chestiuni la cunostinta salariatilor.
"Art. 108. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare."
- "(21) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte."
-b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata."..concret eu asta am negociat in contractul individual de munca 25% spor de noapte si program conform cu profilul unitatii conform contractului colectiv de munca si R.I
...intrebare: -sporul de noapte si celelalte indemnizatii salariale negociate in contractul individual de munca prevazute in contractul colectiv de munca sunt parte variabila a salariului? nu sunt tot un drept negociat intre parti?legea partilor?
- "Art. 131 inidice 1. - (1) Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.

(2) Salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi."

Alte discuții în legătură

Ore de noapte vestala vestala As dori sa aflu care sunt conditiile de salarizare pentru un angajat care lucreaza in trei schimburi,uneori si sambata si duminica,in functie de programul ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 4 ore sambata - cim? liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez daca am prevazut in C.C.M la nivel de unitate ca se vor lucra 4 ore sambata cu recuperare imediat luni si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)