avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprumut al societatii catre asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprumut al societatii catre asociat

Este legal imprumutul acordat unui asociat de catre societate? Daca nu este legal, care este dispozitia legala care interzice acest lucru?
In legea 31/1990 la art. 144 indice 4 se interzice acest lucru administratorilor insa nu am gasit nimic scris despre asociati.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 23:02, 29 Iunie 2008
vezi art. 272 din Legea 31/1990
Da. Multumesc. Nu am citit cu atenţie si nu am vazut ca era aratat si fondatorul, prin asta intelegandu-se asociatul.
...art 272 face trimitere la art 144 i4 care se refere doar la s.a. uri...
Mare atentie la imprumuturile acordate SRL de asociatul unic. Conform art.15 din Legea 31/1990, contractele intre SRL si persoana fizica/juridica -asociat unic, se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Cu respect,
Av.Mirela Mocanu
Acordarea de imprumuturi fara dobănda de catre societatile comerciale este nelegala
In practica, sunt extrem de multe cazuri ale unor societati comerciale care acorda diverse imprumuturi, cu sau fara dobănda, asociatilor sau chiar unor terte persoane, fizice sau juridice.
Consideram ca acordarea de imprumuturi fara dobănda atăt asociatilor, căt si tertilor constituie o practica nelegala a societatilor comerciale.
Astfel, societatile comerciale, fiind persoane juridice cu scop lucrativ, aptitudinea acestora de a acorda imprumuturi este circumscrisa sferei de aplicare a principiului specialitatii capacitatii de folosinta a unei persoane juridice, principiu prevazut de Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.
Mai exact, potrivit acestui principiu consacrat de art. 34 alin. 1 din Decretul 31/1954, persoana juridica nu poate avea decăt acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea societatilor comerciale, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale in vederea efectuarii de acte de comert.
Astfel, din punctul de vedere al scopului generic al unei societati comerciale, rezulta in mod cert ca aceasta nu are aptitudinea de a acorda imprumuturi fara dobănda deoarece acest tip de operatiune nu poate fi calificata ca fiind un act de comert. Cu alte cuvinte, societatile comerciale nu au aptitudinea legala de a face gratuitati.
Prin urmare, un eventual contract de imprumut fara dobănda incheiat intre o societate comerciala in calitate de imprumutator si o terta persoana, in calitate de imprumutat, va fi lovit de nulitate absoluta, conform dispozitiilor art. 34 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954, „orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul."
Doar unele societati comerciale pot acorda imprumuturi cu dobănda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)
Legea 31/1990 art.144 si 272 cami1970 cami1970 conform Legii de mai sus precum si a articolelor din subiect, o societate comerciala, poate sau nu poate sa acorde imprumut administratorului, ... (vezi toată discuția)
Imprumut asociat Anisa Anisa Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)