avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cum pot sa-mi protejez proiectele astefel incat sa nu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cum pot sa-mi protejez proiectele astefel incat sa nu fie copiate?

buna ziua,
Ma numesc sabina si as dori sa va intreb ce modalitati exista ca sa-mi por proteja proiectele ce le concep singura sau cu ajutorul unor arhitecti astefel incat sa nu poata fi folosite de clientii carora le arat aceste proiecte iar ei refuza ,urmand ca apoi sa le utilizeze singuri sau cu alte firme?
Este vorba de arta peisagistica si amenajari gradini si aptii verzi.
va multumesc anticipat si va rog sa-mi spuneti care sunt legile sau antecontractele ce trebuiesc utilizate.

sabina
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 09:29, 30 Iunie 2008
consider ca ar fi bine sa incheiati cu fiecare posibili beneficiar, un antecontract care sa cuprinda si clauze cu privire la acest aspect :)
sabina492005 a scris:
... ce modalitati exista ca sa-mi pot proteja proiectele ce le concep singura sau cu ajutorul unor arhitecti astfel incat sa nu poata fi folosite de clientii carora le arat aceste proiecte iar ei refuza, urmand ca apoi sa le utilizeze singuri sau cu alte firme?


Orice proiect care nu are protectie industriala de conceptie sau de model la OSIM sau protectie intelectuala la ORDA poate fi insusit si pus in practica de oricine are cunostiinta de el.
Protejarea legala care este si limitata in timp (dupa care protectia cade) in fata "hotiei intelectuale" costa bani pe care numai marile firme si concerne si le permit in mod real. Pentru ele merita sa isi protejeje proiectele pentru ca punerea lor in opera le aduce multe profituri.
Un proiectant obisnuit nu are veniturile necesare pentru protectie care este si ea limitata in timp.

Un ofiter roman emigrat in America a inventat patinele cu rotile si cu eforturi financiare personale extrem de mari a obtinut patentul. Cu toate ca a reprezentat o mare noutate pentru industria americana, nici un producator nu a voit sa il cumpere. A murit sarac si uitat de lume.
Dupa trecerea perioadei de protectie marile producatoare de echipament sportiv s-au luat la intrecere in fabricarea patinelor cu roatile. Nu mai trebuiau sa platesca nici un sfant pentru patent.

La mine pe strada sunt foarte multi tineri care merg cu astfel de patine. I-am oprit odata sa ii intreb de marca producatorului. Erau renumite. Asta e.

Nu ajunge sa ai idei bune aplicabile si profitabile trebuie ca cineva sa voiasca sa ti le sustina finanaciar.

Sunt de parere ca nici un antecontract nu va poate proteja ca proiectele dvs. sa fie insusite de cei cu morala indoielnica.

Dar puteti face altceva.
Nu va puneti pe treaba la un proiect decat in urmatoarele conditii administrative:

1. Declararea sumei (sau plajei de valori min. max.) pe care beneficiarul este dispus sa o investeasca in amenajare peisagistica in functei de care sa dati amploare propriei lucrari. ( E bine sa fiti convinsa ca nu e o "barba" si exista mijloace pentru a afla adevarul ).
2. Contractul de angajare in lucrare sa prevada un acconto nerambursabil ( de ex. intre 12 % si 30 % ) in functie de valoarea proiectului dvs. , care sa fie acoperitoare unor schite de ansamblu ca variante ale proiectului calate pe elementele reale ale spatiului si asezarii de vecinatate, fara detalii.
3. Discutia cu solicitantul, a variantei care ii convine si a modificarilor pe care le considera oportune.
4. Abia apoi sa faceti proiectul de peisagistica incepand de la esential spre detaliu si pe masura ce avansati in lucrare sa percepeti defalcat sume aferente fiecarei faze finalizate.

Contractantii seriosi vor face un astfel de contract. Veti avea putini "musterii" dar veti scapa de "tepari".
In sprijinul dvs. sunt de parere ca e bine sa aratati un portofoliu de lucrari cu proiecte puse in lucru si finalizate.
Daca ati fost "tepuita" pozati si acele proiecte ca proiect personal daca aveti acces si spuneti solicitantului adevarul.





Nicolaie Ciobotaru a scris:
Orice proiect care nu are [...] protectie intelectuala la ORDA poate fi insusit si pus in practica de oricine are cunostiinta de el.


Nu este adevarat. O opera in sensul legii 8/1996 este protejata de dreptul de autor chiar daca nu a fost facuta publica si independent de luarea in evidenta de vreo institutie, cum e ORDA.

Eu insa nu inteleg un lucru: ii dati beneficiarului proiectul inainte sa aveti un contract semnat? Cum de il poate folosi, deci e in posesia lui?
Andreea Lisievici a scris:

Nicolaie Ciobotaru a scris:
Orice proiect care nu are [...] protectie intelectuala la ORDA poate fi insusit si pus in practica de oricine are cunostiinta de el.


Nu este adevarat. O opera in sensul legii 8/1996 este protejata de dreptul de autor chiar daca nu a fost facuta publica si independent de luarea in evidenta de vreo institutie, cum e ORDA.


In cazul protectiei intelectuale legea spune si ceea ce corect remarcati D-na Adreea. Situatiile de protectie au o paleta extrem de mare. Am considerat ca in acest caz particular afirmatia mea este adevarata. Nu pentru toate creatiile este suficienta situatia prezentata de dvs. , ca atunci OSIM si ORDA ar fi fara rost.

Cu protectia intelectuala e ceva care de obicei nu se intelege de foarte multi care sunt in cauza.
Protejez opera si platesc protectie pentru ca mai apoi sa incasez dividente de la utilizatori pentru ca pot face dovada clara de copyright in cazul in care cineva vrea sa si-o insuseasca ilegal.( Dovada clara de copyright se poate face doar prin protectie intelectuala platita ) .Aceasta situatie presupune indeplinirea concomitenta a doua conditii. Sa aibe valaore reala si sa fiu convins ca potentiali beneficiari vor vrea sa platesca pentru copyriht ca au si ei ceva de castigat dupa aceasta actiune.



Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Intre OSIM si ORDA e o diferenta de la cer la pamant. ORDA nu foloseste inregistrarii unei opere in vederea protectiei (operatiune care nu exista sub nicio forma), ci doar gestionarii colective a drepturilor care decurg din crearea operei. In niciun caz (nici cel de fata) nu se face exceptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)
Site osim ContSters87904 ContSters87904 Daca ai un site trebuie sa fie inregistrat la OSIM? (vezi toată discuția)
Ce este copyright ? / copyright pe idee ? oarfa oarfa Conceptul relativ de copyright (drept de autor) il inteleg. Nu pot ma pot lauda ca ii stiu toate ascunzisurile ca e absurd pentru un simplu \"citizen\". Ce ... (vezi toată discuția)