avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Freelancer in IT - Intreprindere Individuala? Cum?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Freelancer in IT - Intreprindere Individuala? Cum?

Buna ziua,

Doresc sa-mi deschid o intreprindere individuala, ca freelancer in IT (activitati legate de pagini web, portaluri, etc.), in trecut am mai fost PFA tot in acest domeniu.

Nelamuririle, intrebarile mele ar fi...

(1) - Inteleg ca se poate plati impozit la norma de venit, trimestrial si nu sunt obligat sa tin contabilitate in aceasta situatie.
Dar: trebuie sa demonstrez sursa veniturilor, tranzactiile in vre-un fel? Nu am aceasta posibilitate. Fiindca: activitatea mea presupune ca banii sa soseasca direct in cont bancar, in banca, deci nu exista niciun contract, nici factura nici nimic.
Ar urma sa realizez venituri din web design, programe de afiliere, reclame online, etc. pt. care partenerii straini nu emit niciun document.
Totul se desfasoara prin transfer bancar...

(2) - In trecut exista forumlarul de "Declaratii de Incasari Externe", dar cu mai multi ani in urma in banca mi s-a spus ca pt. sume mici, de genul 500-800 EUR, "nu trebuie".
Ce ar trebui sa stiu despre acest aspect? Asadar, as avea venituri dinafara tarii, probabil de oriunde de pe glob...

(3) - Traiesc in locuinta parintilor iar, aceasta va fi si sediul intreprinderii individuale. Trebuie sa am un document ca parintii imi permit sa folosesc locuinta ca si sediu? Este pe numele lor: ambii sunt proprietari.
Daca da, atunci, trebuie sa cer semnatura de la ambii parinti? Sau ajunge doar unul?

(4) - Inteleg ca la norma de venit nu pot face deduceri. (?)

(5) - Impozitul pe care-l voi plati va fi 16 % / TRIM. din TOTAL NORMA? Adica exista o suma (sa zicem 10000 RON este norma la codul meau CAEN, atunci impozitul va fi 16000 RON/4 pe TRIM.?)

(6) Din cate inteleg, trebuie sa mai platesc din cai 100000 RON (norma anuala) 31,5 % CAS (pensie), 10,5 % CASS (sanatate), 0,5 % contrib. somaj.
Toate aceste sume se deduc din TOTAL NORMA?
Procentele acestea sunt corecte?
Stiu ca CASS si pensia sunt obligatorii, dar si ajutorul de somaj?

(7) - Intreprinderea individuala va fi SRL?

(8) - Intreprinderea individuala este persoana juridica?

(9) - Inteleg ca daca ating plafonul de 35.000 EUR VENIT sau CIFRA DE AFACERI (?) pe an, atunci va trebui sa platesc TVA?
Alte limite mai sunt pana la 35.000 EUR?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: popfran90 , utilizator 21:33, 28 Aprilie 2011
1. presupunand ca veti fi neplatitor de tva in romania, inainte de a presta astfel de servicii trebuie sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar si sa emiteti o factura de servicii catre partenerii dvs. din UE, care va trebui raportatat in decl. 390 VIES.
chiar daca primiti banii prin tranfer bancar, trebuie sa tineti o evidenta a veniturilor, astfel incat la depasirea cifrei de afaceri de 35.000 euro (venituri totale) sa va inregistrati ca si platitor de tva in romania.

2. din punct de vedere fiscal, nu stiu sa existe un astfel de formular, poate va referiti la o declaratie cu privire la oficiul pentru prevenirea spalarii banilor, dar nu e cazul aici.

3. va trebuie minim un contract de comodat, intre proprietarul imobilului si dvs. (cred ca e de-ajunsa semnatura unuia dintre proprietari, intrebati mai sigur la registrul comertului unde veti infiinta I.I.-ul)

4. nu puteti face nicio deducere
pentru deduceri puteti opta pentru impozitare in sistem real, venituri - chelt. deductibile si contabilitate in partida simpla.

5. impozitul este 16% din norma de venit, adica 1.600 nu 16.000

6. contributiile sociale obligatorii nu se deduc din norma, v-am explicat mai sus cand acestea reprezinta cheltuieli deductibile. cotele sunt: CAS 31,3%, sanatate 5,5%. somaj nu trebuie sa platiti (doar conventiile civile si drepturile de autor platesc)

7. si 8. I.I. nu poate fi srl si nu are personalitate juridica.

9. este adevarat, dar daca facturati numai catre clienti din UE sau nonUE, nu aveti ce tva sa platiti pentru ca se factureaza fara tva.

1. Impozitarea pe baza normei de venit, nu presupune tinerea contabilitatii. Sunteti obligat insa sa completati Jurnalul de Vanzari si Jurnalul de Cumparari.
Va trebui sa faceti contract cu cei care va platesc veniturile.
Factura o veti emite dvs.
2. Trebuie ca I.I. sa incheie un contract cu proprietarii imobilului pentru a putea declara sediul la acea adresa. Trebuie semnatura ambilor proprietari.
3. La norma de venit nu se pot face nici un fel de deduceri.
4. La norma de venit se plateste 31,3% CAS si 5,5% CASS (sanatate)
5. La norma de venit se aplica 16% impozit pe venit. Rezultatul se imparte la 4 si se obtine suma trimestriala de plata.
6. I.I. nu este S.R.L.
7. I.I. nu este persoana juridica.
8. La depasirea plafonului de 35.000 euro (119.000 lei) anual, recalculat pe fractiunea de an de functionare, daca este cazul, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA (uzual se foloseste termenul "platitor de TVA", dar asta nu inseamna neaparat ca veti avea de plata TVA).
Suma de 35.000 euro (119.000 lei) recalculata dupa caz, reprezinta totalul sumelor facturate de dvs., indiferent daca aceste sume au fost sau nu au fost incasate.
9. Avand in vedere activitatea prestata de dvs., daca deveniti "platitor de TVA" trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
fat frumos a scris:

9. Avand in vedere activitatea prestata de dvs., daca deveniti platitor de TVA trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari.


trebuie sa se inscrie in ROI indiferent daca devine sau nu platitor de tva in romania.
daca nu este platitor, inainte de a presta serviciile, este obligat sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar, cf. art 153^1 cod fisal si concomitent sa solicite inscrierea in ROI.
daca este platitor, trebuie doar sa solicite inscrierea in ROI, inainte de prestarea serviciilor.
Merci mult pentru ajutor, dar as mai avea niste nelamuriri.

1. Pentru a realiza venituri, "contracte" nu fac si nici nu se pune intrebarea emiterii unor "facturi". Sumele de bani se varsa in conturi bancare.
Problema este deci, lipsa documentelor.
Singurul document ar fi extrasul bancar.
Asadar, se castiga din programe de afiliere/reclame online, comisioane din vanzari online generate tertilor, web design, etc. - dupa ce ma inregistrez pe diverse siteuri. Sumele ajung "intr-o bucata", adica nu pe unitate, ci periodic prin cateva transferuri anual.
Am nevoie de documente specifice neaparat? ... contracte, facturi?

Cazul meu este asemanator cu ceea ce se prezinta aici:
[ link extern ] /

2. I.I. nu are personalitate juridica, OK, dar pot da nume companiei? Sper ca nu va fi numele meu, ca la PFA!

3. Cred ca as fi departe, mult mai jost de 35.000 EUR venit anual. Asadar nu voi fi in categoria celor platitori de TVA.
Ar trebui sa mai fac ceva in acest sens?
Eu inteleg ca nu voi platitor de TVA in acest caz.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
popfran90, utilizator
xerxes a scris:

fat frumos a scris:

9. Avand in vedere activitatea prestata de dvs., daca deveniti platitor de TVA trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari.


trebuie sa se inscrie in ROI indiferent daca devine sau nu platitor de tva in romania.
daca nu este platitor, inainte de a presta serviciile, este obligat sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar, cf. art 153^1 cod fisal si concomitent sa solicite inscrierea in ROI.
daca este platitor, trebuie doar sa solicite inscrierea in ROI, inainte de prestarea serviciilor.


Avand in vedere activitatea care va fi prestata ( prestari de servicii intracomunitare), obligatia de inregistrare in R.O.I. va apare atunci cand va deveni persoana impozabila din punct de vedere al TVA.

ART. 158^2

Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).

Precizarea dvs. este valabila doar pentru persoanele juridice.
Ori, asa cum ati precizat chiar si dvs. in postarea precedenta, Intreprinderea Individuala nu este persoana juridica.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit tva mik_zoltan mik_zoltan Sunt PFA cu norma de venit. Venitul meu vine in proportie de 100% din strainatate prin transfer bancar. (tara UE) Am inteles ca daca depasesc cota de norma ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)