avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii

buna ziua

am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva
deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand neplatitor de TVA

as avea cateva intrebari

1. pe facturile romanesti in continuare folosesc cif-ul vechi? (cel fara RO) iar la facturile in tarile UE cif-ul nou obtinut (cel cu RO in fata)?

2. declaratia 390 se completeaza lunar, in RON, si se depune in urmatoarea luna pana in data de 15?

3. declaratia 300 se completeaza trimestrial, in RON. Aceste sume in RON, din facturile externe se completeaza la linia 3 (LIVRARI de bunuri sau prestari ...)
Sumele din facturile romanesti trebuie introduse? pe ce linie? ... eu fiind cu norma de venit neplatior de TVA tot timpul va fi TVA-ul cu 0

multumesc
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 17:20, 1 Martie 2011
Buna ziua,

Prevederi Codul Fiscal
ART. 1531

Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

(2) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).

(3) Organele fiscale competente vor înregistra în scopuri de TVA, conform prezentului articol, orice persoană care solicită înregistrarea, conform alin. (1) sau (2).

(4) Dacă persoana obligată să se înregistreze în scopuri de TVA, în condiţiile alin. (1), nu solicită înregistrarea, organele fiscale competente vor înregistra persoana respectivă din oficiu.

(5) Persoana înregistrată în scopuri de TVA conform alin. (1) lit. a) poate solicita anularea înregistrării sale oricând, după expirarea anului calendaristic următor celui în care a fost înregistrată, dacă valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depăşit plafonul de achiziţii în anul în care face solicitarea sau în anul calendaristic anterior şi dacă nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).

(6) Persoana înregistrată în scopuri de TVA conform alin. (2) poate solicita anularea înregistrării oricând după expirarea a 2 ani calendaristici care urmează anului în care a optat pentru înregistrare, dacă valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depăşit plafonul de achiziţii în anul în care depune această solicitare sau în anul calendaristic anterior, dacă nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).

(7) Dacă după expirarea anului calendaristic prevăzut la alin. (5) sau a celor 2 ani calendaristici prevăzuţi la alin. (6), care urmează celui în care s-a efectuat înregistrarea, persoana impozabilă efectuează o achiziţie intracomunitară în baza codului de înregistrare în scopuri de TVA, obţinut conform prezentului articol, se consideră că persoana a optat conform art. 126 alin. (6), cu excepţia cazului în care a depăşit plafonul de achiziţii intracomunitare.

(8) Persoana înregistrată conform alin. (1) lit. b) şi c) poate solicita anularea înregistrării sale oricând după expirarea anului calendaristic în care a fost înregistrată, cu excepţia situaţiei în care trebuie să rămână înregistrată conform alin. (5) - (7).

(9) Organele fiscale competente vor anula înregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, dacă:

a) persoana respectivă este înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 ; sau

b) persoana respectivă are dreptul la anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform prezentului articol, şi solicită anularea conform alin. (5), (6) şi (8).

(10) Înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru.

(11) Prevederile art. 153 alin. (9) se aplică corespunzător şi pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform prezentului articol.
va multumesc pentru raspunsul prompt

ma puteti indruma si la celelalte puncte?
e prima oara cand completez aceste formulare.
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
robilix, utilizator
dvs. nu depuneti decont de tva, deoarece nu sunteti inregistrat ca platitor tva cf art. 153 cod fiscal.
intrucat nu sunteti persoana obligata la plata tva in romania aferenta serviciilor prestate, nu trebuie sa depuneti nici decontul special de tva, formular 301.
decl. 390 se completeaza in lei, lunar, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a luat nastere exigibiliatatea taxei, curs valutar din data facturarii.

multumesc, intre timp am rezolvat cu inregistrarea in scopuri tva

si atunci acum sunt PFA / impozit norma de venit - servicii informatice / neplatitor de TVA - inregistrat in scopuri de TVA (primit CIF) / inregistrat in ROI

platesc impozit trimestrial la finante
platesc la sanatate trimestrial
platesc la pensii lunar
depun lunar 390 vies
facturez fara tva in romania
facturez fara tva la firme din UE care au cod de TVA

cum facturez la firme neplatitoare de TVA in UE?

multumesc
Sunt in aceeasi situatie, PFA cu norma de venit - servicii informatice catre UE + Romania - neplatitor de TVA.

1. Care este limita prestarilor de servicii Intracomunitare peste care se face inregistrarea ca platitor de TVA?

2. Stiu plafonul de 35.000 EURO anual si de plafonul de achizitii de 10.000 Euro, care se aplica?

multumesc, alexberi

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)
Trebuie depusa d301? sevenx sevenx Buna ziua, Un SRL neplatitor de TVA face o achizitie intracomunitara (fara a fi inregistrat in ROI intrucat valoarea achizitiei este sub 10000E) in luna ... (vezi toată discuția)