avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Trebuie depusa D301?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Trebuie depusa D301?

Buna ziua,

Un SRL neplatitor de TVA face o achizitie intracomunitara (fara a fi inregistrat in ROI intrucat valoarea achizitiei este sub 10000E) in luna Decembrie 2012.
Trebuia sa depun declaratia 301?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 13:56, 25 Februarie 2013
In Codul de procedura fiscala avem:



Art. 219^2 Contravenţii şi sancţiuni la regimul «Registrului operatorilor intracomunitari»

(1) Constituie contravenţie efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari fără a fi înscrise, conform legii, în acest registru.

(2) Contravenţia pentru fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.



Deci, inscrierea in R.O.I. se face inainte de efectuarea unei operatii intracomunitare indiferent de valoarea acesteia (iar nu mai mare de 10.000 euro cum spuneti dvs.).
Sunt derutat.
Nu m-am inscris in ROI bazandu-ma pe art 126. alin 4 lit b din Codul Fiscal:

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:
....
b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.

De asemeni am vazut ca exista un ghid publicat de avocatnet in care se suastine acelasi lucru : "Important! Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza achizitii intracomunitare ce nu depasesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderarii nu au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF si nici in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
"
Sursa: www.avocatnet.ro/content/art...


Nu mai inteleg nimic.
1. trebuia sa fiu in ROI pt o achizitie de sub 10000?
2. trebuie D301 ?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
sevenx, utilizator
Am mai gasit ceva.
ANAF Brasov zice ca pt achizitii intracomunitare sub 10.000E efectuate de catre neplatitori de tva nu trebuie inregistrare in ROI:

[ link extern ]

Si nici 301 si 390:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate sh maritica balan maritica balan am un srl neplatitor de tva , doresc sa aduc marfa din egipt intracomunitare , trebuie sa ma inscriu in reg op intracomunitari si sa ma declar platitor de tva ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva Adinel84 Adinel84 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara neplatitor de tva sandorraul sandorraul Buna ziua, Firma romaneasca neplatitoare de TVA dorim achizitia de bunuri din cadrul comunitati si vanzarea acestora catre persoane fizice din Romania.Cum ... (vezi toată discuția)