avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva

Buna ziua,
Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an este mai mica de 10.000 euro? Poate cineva sa ma lamureasca cum e cu plafonul acesta? Am fost azi la finante si le-am spus ca vreau sa fac achizitii intraconunitare dar la o valoare mai mica de 10000 euro si mi-au zis ca oricum trebuie sa ma inregistrez cu cod de tva, practic sa depun 091. Stiu ca daca te inregistrezi cu 091 esti obligat sa depui si 301 si 390 si sa platesti tva in avans. Eu as fi vrut sa fiu neimpozabil in Romania, conform codului fiscal. Daca nu ma inscriu in ROI si fac achizitii intraconunitare, platind tva-ul din statul respectiv, patesc ceva?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:53, 24 Octombrie 2011
daca nu depasiti plafonul de 10.000 euro (34.000 lei), nu sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de tva intracomunitar si sa va inscrieti in ROI.

art. 126 cod fiscal
4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă;
b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.

art. 153^1 cod fiscal
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
Ms mult pt raspuns.
Asa le-am explicat si eu celor de la finante, dar ei zic ca o sa primesc amenda pt ca nu se mai pot face achizitii intracomunitare decat prin ROI chiar daca suma e mai mica de 10.000 euro. M-au obligat parctic sa-mi iau cod de tva intracomunitar, ceea ce nu ma avantajeaza deloc ...deocamdata. O sa ma mai duc odata sa le arat si articolele din codul fisca pentru ca altfel nu vad cum as putea sa le explic.
eu va sfatuiesc sa nu comunicati furnizorului acest cod de tva, decat dupa ce depasiti plafonul.
astfel veti primi o factura cu tva in cota mai mica decat 24% cat este in romania.
nu au cum sa va oblige la ceva ce legea nu prevede.

dar sunt curios ce punct ati bifat in caseta D din decl. 091? 1 sau 4?
in 091 am bifat punctul 4 parca cu achizitii pana in 10.000 euro. Problema e ca daca depui 091 esti obligat oarecum sa depui si 095 sa iti iei cod de tva.
cei de la ghiseu nu cunosc legislatia.
mergeti la birou asistenta contribuabili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitoare tva import fructe jovana jovana Buna ziua, am un SRL nou, neplatitor de TVA si doreste sa importe fructe din UE, trebuie sa devina platitor de TVA, prin optiune, si apoi sa se inscrie in ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Trebuie depusa d301? sevenx sevenx Buna ziua, Un SRL neplatitor de TVA face o achizitie intracomunitara (fara a fi inregistrat in ROI intrucat valoarea achizitiei este sub 10000E) in luna ... (vezi toată discuția)