avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebari/lamuriri codul muncii-var. actualizata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebari/lamuriri codul muncii-var. actualizata

a seara tuturor!
as avea si eu cateva nelamuriri cu privire la codul muncii-varianta actualizata (1.05.2011).

1. pana la urma contr colective la nivel national nu se vor mai incheia? vor ramane numai cele la nivel de ramura sau unitate? atunci de ce mai exista prevederi legate de contr colective de munca la nivel national in CM?

2. cum scriem in CIM care sunt modalitatile de evaluare a salariatilor? prin aditional, explicam exact procedura etc?

3. art. 27 (3) - certificatul medical trebuie prezentat obligatoriu inaintea incheierii CIM? altfel CIM nu e valabil chiar daca aduci certificatul mai tarziu?

4. 32 (3) - adica chiar daca nu informezi salariatul de perioada de proba, angajatorul tot poate folosi perioada de proba? cum? va face aditional la CIM?

5. 80 (3) - CIM pe perioada determinata pot fi prelungite si peste 36 de luni in cazuri exceptionale (proiect, program, lucrari)?

6. 80 (4) - al 4-lea contract va fi pe perioada determinata sau nedeterminata? s-a aborgat art. 84 (1) care reglementa asta..

va multumesc mult si astept pareri...pana apare un nou cod comentat sau practica relevanta in domeniu cred ca mai trebuie sa asteptam..:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 5 Mai 2011
1. Raspunsul este afirmativ , insa va fi posibil numai dupa intrarea in vigoare a Legii dialogului social si nu a noilor modificari aduse Codului Muncii.

2. In c.i.m. se va include criteriile de evaluare, iar procedura va fi prevazuta in R.I.

3. salariatul va prezenta certificatul medical anterior încheierii contractului individual de muncă.

4. Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 , nu va mai duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
Prin urmare, angajatorul va avea dreptul de a verifica aptitudinile salariatului pe perioada de proba.

5. Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 81, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

6. Pe cale de interpretare, cel de-al patrulea c.i.m. poate fi pe durata nedeterminata.
va multumesc mult pt ajutor!
cateva intrebari as mai avea dc imi permiteti:
la raspunsul 3. daca salariatul nu prezinta certificatul medical inainte de incheierea CIM si CIM se incheie, CIM e valabil sau nu?

raspunsul 5. pt cazurile de proiect/program/lucrare, CIM pe per determinata se poate prelungi si peste 36 luni? acel CIM ce va fi -pe perioada determinata sau nedeterminata?
multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor!!!
la raspunsul 3. daca salariatul nu prezinta certificatul medical inainte de incheierea CIM si CIM se incheie, CIM e valabil sau nu?

C.i.m. este nul.

raspunsul 5. pt cazurile de proiect/program/lucrare, CIM pe per determinata se poate prelungi si peste 36 luni? acel CIM ce va fi -pe perioada determinata sau nedeterminata?

C.i.m. va fi pe perioada determinata.
multumesc mult dle freeelis!!
o saptamana buna va doresc!
odata cu noile modificari, cim-ul pe perioada determinata care se incheie pe o perioada de 36 de luni, in cele 36 de luni tot 3 contracte succesive se pot incehia pt un salariat?
Iar in revisal, cand modificam tipul contractului din perioada determinata in perioada nedeterminata ce data trecem la ,,data de inceput contract''?lasam data initiala cand a fost incheiat pe perioada determinata sau schimbam data de cand incepe cim-ul pe perioada nedeterminata??

Alte discuții în legătură

Cim pe per. det.- de cate ori pot prelungi? hgabi hgabi Buna ziua, as dori sa va intreb de cate ori pot prelungi in CIM incheiat pe perioada determinata, conform noilor modificari ale Codului Muncii? Caz concret: ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata tullio tullio Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi spuneti de cate ori are dreptul angajatorul sa reinnoiasca contractul de munca pe perioada determinata aceleiasi ... (vezi toată discuția)
Pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata? micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, ... (vezi toată discuția)