avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovare in grad si promovare in clasa
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovare in grad si promovare in clasa

Buna ziua, am urmatoarea situatie:
In cadrul primariei exista 4 functionari publici (executie) care de ani buni (7,8 ani) nu au fost promovati, acestia fiind si acum dupa atatia ani referenti, grad profesional asistent. Pot fi promovati direct in gradul superior din asistent?
Unii dintre acestia au absolvit o facultate in urma cu un an. Ar putea fi promovati in clasa I din clasa III si daca, da, atunci in ce grad profesional din clasa I ? Multumesc! Astept raspunsurile voastre cu nerabdare pentru ca in capul meu e o nebuloasa totala .
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:59, 29 Aprilie 2011
Pana va raspunde o persoana avizata incerc sa va ajut cu cateva articole din legea 118/1999 privind statutul functionarilor publici:

Art. 9
Functiile publice se impart in 3 clase, definite in raport cu nivelul studiilor necesare ocuparii functiei publice, dupa cum urmeaza:
a) clasa I cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta;
b) clasa a II-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma;
c) clasa a III-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diploma de bacalaureat.

Art. 10
(1) Dupa nivelul atributiilor titularului functiei publice, functiile publice se impart in trei categorii dupa cum urmeaza:
a) functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici;
b) functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de conducere;
c) functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de executie.
(2) Functionarii publici numiti in functiile publice din clasele a II-a si a III-a pot ocupa numai functii publice de executie.

Art. 15
Functiile publice de executie sunt structurate pe grade profesionale, dupa cum urmeaza:
a) superior, ca nivel maxim;
b) principal;
c) asistent;
d) debutant.

Art. 56
Ocuparea functiilor publice se face prin:
a) promovare;
b) transfer;
c) redistribuire;
d) recrutare;
e) alte modalitati prevazute expres de prezenta lege.

Art. 65
(1) Examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;
c) sa fi obtinut cel putin calificativul „bine“ la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani;
d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.
(3) Functionarii publici care nu indeplinesc conditiile de vechime prevazute pentru promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut pot participa la concursul organizat, in conditiile legii, in vederea promovarii rapide in functia publica.

Art. 66
Pentru a participa la concursul de promovare intr-o functie publica de conducere, functionarii publici trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie absolventi de masterat sau de studii postuniversitare in domeniul administratiei publice, management sau in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
b) sa fie numiti intr-o functie publica din clasa I;
c) sa indeplineasca cerintele specifice prevazute in fisa postului;
d) sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 57 alin. (6);
e) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.


Art. 68
(1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior in specialitatea in care isi desfasoara activitatea, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, in conditiile legii.
(2) Promovarea in conditiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului.




Sper sa va fie de ajutor .
Si eu astept un raspuns de la o persoana in mai buna cunostinta d cauza.
Toate cele bune!
1. promovarea in grad nu se poate face in salturi, se face in gradul profesional imediat urmator celui detinut (in cazul prezentat de dvs, se va promova din gradul asistent in gradul principal).
2. promovarea conform studiilor absolvite se face, dupa cum spune legea 284/2010, in gradul asistent al clasei corespunzatoare studiilor (pentru ciclul I si/sau II Bologna, este vorba de o functie publica clasa I grad profesional asistent).
Pentru organizarea examenului de promovare in grad va recomand, ca "bibliografie", pe langa legea 188/1999, HG 611/2008, iar pentru promovarea conform studiilor absolvite, legea 188/1999, legea 284/2010 si Ordinul presedintelui ANFP nr. 1932/2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare in clasa, functie publica ContSters287034 ContSters287034 Buna seara, un referent principal 2, incadrat in cadrul UAT, in urma absolvirii cu titlu de licenta Fac. de Stiinte Juridice si Administrative in anul 2011, ... (vezi toată discuția)
Functionar public cetateanuly cetateanuly Sunt angajat ca referent cu toate ca am studii superioare terminate inaintea angajarii Am acceptat acest post pentru ca doar posturile de referent erau ... (vezi toată discuția)
Avansare in treapta functionar public functionar public In momentul in care un functionar public indeplineste conditia de vechime pt. avansare(sau promovare), institutia este sau nu obligata sa-l avanseze? Motivatia ... (vezi toată discuția)