Se aplica Legea 188/1999 republicata, Art. 68. - (1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior in specialitatea in care isi desfasoara activitatea, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, in conditiile legii.
Promovarea in conditiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului.
Bafta!
dar nu se aplica art 9 lg 188/99: cls I cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare se cer studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
avand in vedere ca sistemul bologna 3+2 a intrat in vigoare in anul 2010, iar studiul meu de caz a absolvit in 2011- 3 ani si are studii superioare de scurta durata sa nu poata promova in cls I ca si inspector?
adica sa nu fie o promovare prea mare din cls III referent principal in cls I inspector debutant? va multumesc!
In cazul dvs.se aplica art.68, intrucat se refera la o promovare din studii medii,in studii superioare. Altminteri ar fi aplicabile art.64-65:
Art. 64. - (1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei functii publice superioare.
(2) Promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut de functionarul public se face prin concurs sau examen, organizat anual, prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii concursului sau examenului. Fisa postului functionarului public care a promovat in functia publica se completeaza cu noi atributii si responsabilitati.
Art. 65. - (1) Examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;
c) sa fi obtinut cel putin calificativul "bine" la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani;
d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.
(3) Functionarii publici care nu indeplinesc conditiile de vechime prevazute pentru promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut pot participa la concursul organizat, in conditiile legii, in vederea promovarii rapide in functia publica.
dar alta intrebare... are voie sa promoveze 2 clase dintr-o data? promovarea nu se face din clasa in clasa?
Nu se fac promovari in salturi, promovarea in grad se face respectand articolele mentionate anterior;promovarea in clasa, din studii medii(clasa III) in studii superioare, urmare a absolvirii unei facultati se face in clasa imediat superioara, adica in clasa I, in gradul profesional debutant (chiar daca ar parea un salt de 2 clase,nu este,intrucat in acest caz se are in vedere nivelul studiilor).
P.S.Pentru cls.II sunt necesare studii de scurta durata,deci nu are cum sa fie incadrat in aceasta clasa.
Numai bine!