avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare somaj la incetare 61 d
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare somaj la incetare 61 d

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu o lamurire. In cazul in care un angajat care nu corespunde profesional(angajat in 02.2011) va fi incetat cu art.61 d (necoresp prof) la data de 29.04.2011, si caruia nu i sa efectuat o evaluare in aceasta perioada(avand in vedere ca se merge pe vechiul cod unde nu era reglementata in mod expres efectuarea evaluarii) , afecteaza in vreun fel angajatorul (trebuie sa existe o cercetare prealabila ?) si in al doilea rand angajatul poate beneficia de somaj la acest articol de incetare?(nefiind vina lui pentru ca nu corespunde cerintelor)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 29 Aprilie 2011
Ce va pot spune cu siguranta este ca atata timp cat sunt indeplinite toate celelalte conditii, angajatul poate beneficia de ajutorul de somaj. Art 61 d, intra in categoria motivelor neimputabile salariatului.
Am avut un coleg care a putut primi somaj in aceste conditii
Patience a scris:

Ce va pot spune cu siguranta este ca atata timp cat sunt indeplinite toate celelalte conditii, angajatul poate beneficia de ajutorul de somaj. Art 61 d, intra in categoria motivelor neimputabile salariatului.
Am avut un coleg care a putut primi somaj in aceste conditii

Care ar fi in acest caz celelalte conditii ce ar trebui indeplinite, in afara de faptul ca atat angajatul cat si angajatorul sunt de acord cu aceasta incetare?Practic ce documente ar trebui sa existe in afara de decizia de incetare cu acest articol?
Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.

Prin urmare, decizia de concediere este lovita de nulitate daca nu s-a facut evaluarea prealabila a salariatului.
Corect, dar la AJOFM nu iti cere si evaluarea, ci doar Decizia de incetare si Anexa 14 in care se scrie contribuţia individuală in cota prevazuta de lege şi contribuţia datorată de angajator la bugetul asigurarilor pt somaj.
De la angajator primeste Decizia de incetare si anexa 14 completata. Eu atat stiu.
Intr-adevar, la AJOFM nu i se cere si actele preliminare care au stau la baza emiterii deciziei de concediere ... eu am expus problema ca acea concediere este lovita de nulitate absoluta, daca nu s-a facut evaluarea salariatului, nu i s-a propus alte locuri de munca vacante etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea cu litera d claudia_scumpick claudia_scumpick BUNA ZIUA, AS AVEA SI EU O INTREBARE IN CE CONDITII SE POATE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA CU LITERA D ....? DECI IN CAZUL MEU....DE 3 LUNI DE ZILE AVEM ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj daca se face incetarea cim cu art. 61 lit. d? Ianis2012 Ianis2012 Buna ziua In cazul in care se face incetarea CIM cu art. 61 lit D pot beneficia de somaj? Ce referate sunt necesare pentru a putea demonstra angajatul ca ... (vezi toată discuția)