BUNA ZIUA,
AS AVEA SI EU O INTREBARE IN CE CONDITII SE POATE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA CU LITERA D ....?
DECI IN CAZUL MEU....DE 3 LUNI DE ZILE AVEM UN DIRECTOR NOU.....SI DIN PRIMA SAPT MI-A FACUT UN REFERAT IN AFARA PROGRAMULUI DE LUCRU (SE POATE FACE ASA CEVA?) EU AVAND TREABA IN ACEEASI INSTITUTIE DAR LA ALTA FIRMA ...APOI A MAI URMAT INCA UNUL SI ACUM MA CONCEDIEAZA CU LITERA D.....DESI....NU S-A CONSTITUIT O COMISIE DE EXPERTIZA SI NICI NU AM FOST CONSULTAT DE UN MEDIC DE MEDICINA A MUNCII .....PRECIZEZ CA PRIN LEGE AM INTELES CA ERA OBLIGAT SA IMI OFERE UN ALT POST ....ZICAND CA NU MAI SUNT POSTURI....LIBERE... DAR AM VAZUT PE O RETEA DE CABLU LOCALA CA A SCOS POSTURI SPRE ANGAJARE .....DECI CUM POT SA CONTEST ACEST FAPT SI CE DREPTURI AM?
VA MULTUMESC!
In momentul actual sunt contabil de gestiune la o firma de confectii ...precizez ca am terminat o facultate de profil ...CIG ....
in momnentul in care v-a trebui sa dau in judecata firma sau doar directorul respectiv?sau ar trebui prin inttermediul ITM-ului ?cum ar trebui sa fac?
Concedierea la care faceti referire este probabil art.61(d) din Codul Muncii si este pentru necorespundere profesionala.Faceti contestatie la Tribunalul in raza caruia aveti dvs. domiciliu si sigur o sa aveti reusita.Trebuia sa faca o comisie si sa va faca o cercetare disciplinara prealabila, concedierea este lovita de nulitate absoluta.
Buna ziua.Daca va referiti la art.61 lit.d din C.Muncii atunci trebuie sa ne comunicati si daca au fost respectate dispozitiile art.63 alin.2 din Codul Muncii care prevead "Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern"
1. Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d C.mun. poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.
2. În cazul în care concedierea se dispune pentru motivul prevăzut la art. 61 lit.d C.mun., angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională.
3. Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.