avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am pierdut in recurs. Ce pot sa mai fac?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am pierdut in recurs. Ce pot sa mai fac?

buna ziua,
pe scurt, situatia este urmatoarea: am dat in judecata Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale la Tribunal. am castigat procesul si AJPS a facut recurs, la Curtea de Apel, pe care l-a castigat. Decizia Curtii de Apel s-a dat pe data de 28 martie 2011, dar nu mi-a fost comunicata. Am cerut-o eu de la registratura si am ridicat-o astazi, 29 aprilie 2011. La sfarsitul Deciziei scrie "Irevocabila". Pot sa mai fac ceva? sa fac la randul meu vreun recurs? daca da, unde? se poate apela la instante internationale?
multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:04, 30 Aprilie 2011
o hotarare irevocabila poate fi atacata cu contestatie in anulare ori revizuire, insa cazurile in care pot fi promovate aceste cai de atac sunt limitative; verificati
multumesc mult pentru raspuns, si va mai deranjez cu o intrebare:
eu am primit citatie pentru data de 21 martie 2011, la judecarea recursului. din nefericire nu m-am prezentat (dar trimisesem in termen intampinarea), si judecarea recursului s-a amanat pentru data de 28 martie 2011. pentru aceasta noua data nu am mai primit citatie. poate acest fapt sa constituie motiv pentru o contestatie in anulare?
ca o paranteza, revizuire nu pot cere, deoarece a trecut mai mult de o luna de la pronuntare, si eu nu am stiu ca hotararile de recurs nu se comunica, altfel ma duceam mai repede sa cer o copie..
Unul dintre motivele de exercitare a contestatiei in anulare il constituie situatia când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii.
Acest motiv presupune că :
- în cauza respectivă citarea era obligatorie sau, în situaţia în care acest aspect a fost lăsat la aprecierea instanţei , s-a dispus citarea;
- partea nu a fost deloc citată ori procedura de citare nu a fost legal îndeplinită şi partea a lipsit, astfel că viciul de procedură nu s-a acoperit în condiţiile art.89 alin.2 C.proc.civ.
- neregularitatea citării s-a produs pentru ziua când s-a soluţionat pricina.

Prin art.319 alin.2 C.proc.civ. , legiuitorul distinge, cât priveşte termenul de
exercitare a contestaţiei, după cum hotărârea atacată este sau nu susceptibilă de executare silită .
Dacă hotărârea irevocabilă este susceptibilă de executare silită, contestaţia în anulare se poate face oricând înainte de începerea executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit prin art.401 alin.1 lit.b sau c (art.319 alin.2 teza I C.proc.civ.) .
Împotriva hotărârilor care nu se aduc la îndeplinire pe cale de executare silită, contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă (art.319 alin.2 teza a II-a C.proc.civ.).
ana_mar1a a scris:
eu am primit citatie pentru data de 21 martie 2011, la judecarea recursului. din nefericire nu m-am prezentat (dar trimisesem in termen intampinarea), si judecarea recursului s-a amanat pentru data de 28 martie 2011. pentru aceasta noua data nu am mai primit citatie. poate acest fapt sa constituie motiv pentru o contestatie in anulare?

Acest fapt nu poate sa constituie motiv pentru a promova contestatie in anulare. Daca ati fost legal citata pentru primul termen, este prezumat ca aveti termenele ulterioare in cunostinta si nu trebuia sa fiti citata din nou. Prevederea legala este art. 88, alin. (1), pct. 5^1 Cod procedura civila.
Art. 88
(1) Citatia va cuprinde:
1. numarul si data emiterii, precum si numarul dosarului;
2. aratarea anului, lunii, zilei si orei de infatisare;
3. aratarea instantei si sediul ei;
4. numele, domiciliul si calitatea celui citat;
5. numele si domiciliul partii potrivnice si felul pricinii;
5^1. mentiunea ca, prin inmanarea citatiei, sub semnatura de primire, personal sau prin reprezentant legal sau conventional, pentru un termen de judecata, cel citat este prezumat ca are in cunostinta si termenele de judecata ulterioare aceluia pentru care citatia i-a fost inmanata;
5^2. alte mentiuni prevazute de lege;

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac simo79 simo79 Buna seara si La multi ani! am nevoie de un raspuns din partea dvs. din nou . Ce cale de atac poate fi urmata in cazul unei decizii civile irevocabile ... (vezi toată discuția)
Mai exista vreo cale de atac? simo79 simo79 Buna ziua, Va rog din nou sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea speta. Intr-un proces civil-fond funciar,instanta de fond mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Sentinta irevocabila elenapoli elenapoli pentru un cetatean palestinian (Gaza) s-a respins prin hotarare judecat irevocabila recursul privind procedura de azil in Romania. are termen pt parasirea ... (vezi toată discuția)