avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie invaliditate

Buna ziua,

Mama mea a primit o Decizie privind recalcularea pensiei de invaliditate si crede ca buletinul de calcul este gresit in ceea ce priveste numarul de puncte corespunzator stagiului asimilat si potential.
- data nasterii iulie 1961
- a lucrat in perioada 12.04.1980 pana in 01.10.1994 pentru care a realizat un punctaj pentru activitatea din aceasta perioada de 9.75790.
- punctaj obtinut pentru contributia la pensia suplimentara este de 1.58467
- din 01.10.1994 a beneficiat de pensie pentru invaliditate grad 2
- in 01.10.2010 i-a fost modificat gradul de la invaliditate grad 2 la invaliditate grad 3
Conform deciziei din decembrie 2010 :
-- nr puncte corespunzator stagiu asimilat 2.28216
-- nr puncte corespunzator stagiu potential 3.31808
Decizia anterioara acesteia este din octombrie 2005 si informatiile din aceasta sunt :
-- nr puncte corespunzator stagiu asimilat 0
-- nr puncte corespunzator stagiu potential 7.2
Nu intelegem diferentele dintre cele doua decizii in ceea ce priveste stagiul asimilat si cel potential. Mentionez ca am citit legislatia dar tot nu am reusit sa ma lamuresc in ceea ce priveste corectitudinea datelor de mai sus.

Datorita diferentelor respective, mama mea a primit o decizie de debit prin care i se solicita sa returneze suma de bani platita in plus incepand cu 2008 si pana in prezent datoratita diferentelor de punctaj dintre cele doua decizii. Ori de ce este necesara plata diferentei din 2008 avand in vedere ca decizia este din decembrie 2010?

Mentionez de asemenea, ca aceasta decizie nu a fost contestata in termenul mentionat si ne intrebam daca se mai poate face ceva?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: amgliga , utilizator 15:52, 26 Mai 2011
Doamna :) , eu as zice ca sunt trei decizii de pensie nu doua, iar in decizia de pensie emisa in 1994 nu putea sa apara un punctaj de 9,75790 (in general, in deciziile de pensie emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 nu au cum sa apara punctaje medii anuale, pensia se determina altfel).

Avand in vedere datele pe care le-ati dat cred ca este vorba despre o eroare in cazul deciziei emise in octombrie 2005, eroare pe care au descoperit-o cand mama dvs. a trecut din gradul II in gradul III de invaliditate. Din acest motiv debitul a fost creeat pe o perioada de trei ani in urma (2008, 2009, 2010). Din pacate nu am cum sa va spun mai mult, ar trebui sa vad actele din dosarul de pensie al mamei dvs.

Trebuie sa mai aveti in vedere si faptul ca punctajul mediu anual acordat pentru stagiul potential beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul III este mai mic decat punctajul mediu anual acordat pentru stagiul potential beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul II (cititi art. 78, alin. 6 din Legea nr. 19/2000). La trecerile dintr-un grad de invaliditate in alt grad de invaliditate a beneficiarilor de pensie carora li se acorda stagiu potential, de foarte multe ori apar debite.

Acum este tardiv sa mai contestati ceva. Trebuia contestata decizie emisa de cabinetul medical de expertiza, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
Va multumesc pentru raspuns si informatii.
Cred ca nu am reusit sa clarific anumite aspecte.

Punctajul 9.75790 este acelasi si este mentionat in toate deciziile de pensionare din 2005 si pana in prezent (este punctajul aferent activitatii realizate in baza caruia se realizeaza mediu anual), motiv pentru care nu am specificat anul deciziei in care apare, ci doar perioada de activitate la care se refera. Intradevar, acest punctaj nu figureaza si pe decizia din 1994, asa cum dumneavoastra mi-ati atras atentia.

Modificarea de grad a avut loc in octombrie 2010, deci sunt de acord ca diferenta din octombrie si pana in prezent sa fie returnata. Dar eroarea pentru decizia din 2005 nu este a mamei mele si nu intelege de ce trebuie sa plateasca o eroare care nu ii apartine, mai ales ca trebuie sa returneze niste diferente de bani pentru po perioada de 3 ani. Punctajul pentru activiate este corect, dar cel potential si asimilat de ce ar diferi cu ceva din 2008 pana in 2010, din moment ce in perioada respectiva nu s-a modificat nimic?

Totusi dorim sa ne clarificam daca este o eroare in decizia din 2005 sau ultima decizie, in care i-a fost recalculat punctajul.Cum putem proceda?

amgliga a scris:
Dar eroarea pentru decizia din 2005 nu este a mamei mele si nu intelege de ce trebuie sa plateasca o eroare care nu ii apartine, mai ales ca trebuie sa returneze niste diferente de bani pentru po perioada de 3 ani.

Nu plateste pentru eroarea lucratorului, restituie niste sume pe care le-a incasat desi nu i se cuveneau (art. 187, alin. 1 din Legea nr. 19/2000). In privinta persoanei care a gresit in 2005, atunci cand s-au recalculat pensiile conform OUG nr. 4/2005, puteti sa faceti sesizare la conducerea casei de pensii si sa solicitati sa fie sanctionata.

amgliga a scris:
Punctajul pentru activiate este corect, dar cel potential si asimilat de ce ar diferi cu ceva din 2008 pana in 2010, din moment ce in perioada respectiva nu s-a modificat nimic?

Nu am cum sa va raspund la intrebare, ar trebui sa am dosarul de pensie in fata ochilor. Doar asa as putea sa-mi dau seama unde a fost eroarea. Totusi, decizia de debit nu este motivata? In cuprinsul deciziei ar fi trebuit mentinat motivul creerii debitului.

amgliga a scris:
Totusi dorim sa ne clarificam daca este o eroare in decizia din 2005 sau ultima decizie, in care i-a fost recalculat punctajul.Cum putem proceda?

Va inscrieti in audienta la directorul casei teritoriale de pensii si solicitati sa vi se explice de unde a rezultat debitul.
Va multumesc inca o data pentru raspuns.

Decizia de debit este motivata in cazul in care in decizia din 2005 s-a strecurat o greseala si acum la recalculare s-a observat si s-a corectat punctajul mediu anual.

Din pacate, nu cunosc algoritmul de calcul, sau cel putin nu l-am inteles foarte bine din ceea ce am gasit pe internet si nu pot efectua calculele pentru a verifica informatiile.

Va multumesc pentru solutia oferita, in ceea ce priveste audienta la directorul casei teritoriale de pensii si bineinteles, cu privire la sanctionarea persoanei care a calculat gresit punctajul mamei mele.

Personal, consider ca este corect sa fie sanctionata aceasta persoana, asa cum este corect ca si mama mea sa returneze banii care nu ii reveneau datorita erorii produse. Cu toate acestea, mama mea va returna banii, dar in ceea ce priveste sanctiunea...nu cred ca se va materializa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie milucarmen milucarmen Buna ziua, am iesit la pensie conform art. 79, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 263/2010 si vreau sa stiu daca se recalculeaza pensia dupa limita de varsta sau ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie de invaliditate gradul ii si stagiu potential Alforyou Alforyou Nascut in 24.09.1948 , anul iesirii la pensie de limita de varsta , martie 2013 , la 64 ani si 6 luni si un stagiu de cotizare de 34 ani. Incepand cu ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala florentina2014 florentina2014 buna ziua!numele meu este marilena,am 53 de ani.am o mare nelamurire,care sperrrrr sa ma ajutati sa scap de ea! am lucrat 17ani si 3 luni dupa care m-am ... (vezi toată discuția)