avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire inundatie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire inundatie

Cu ceva timp in urma am avut inundatie.A curs ceva apa la vecinul de sub mine, care a fost despagubit in baza politei de asigurare. Firma de asigurare vrea sa isi recupereze banii de la mine. Poate actiona in instanta fara a avea de la asociatia de proprietari un proces verbal de constatare a defectiunii la reteaua de apa? Precizez ca la mine in apartament nu a fost nimeni sa verifice nimic.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:07, 7 Mai 2011
In cazul dv este vorba de o constatare neprofesionala daca spuneti ca nu a venit nimeni la dv sa constate cauza evenimentului. In ce priveste acceptul asociatiei de locatari pt asigurator acesta nu este necesar decat daca nu permiteti accesul in locuinta a costatatorului si a unei firme specializate pt a stabili cu profesionalism cine este vinovat de producerea daunei. Daca se constata ca defectiunea se afla la partile comune ale instalatiei atunci va plati asociatia de proprietari , daca nu veti plati dv toate reparatiile si daunele provocate.
nici un reprezentant al firmei de asigurari nu a intrat in apartamentul meu. si nu pt ca nu as fi dat drumul la usa, pur si simplu nu a fost nimeni. defectiunea nu a fost de la partile comune, ci de la mine, dar nu s-a facut nici o constatare. de ce sa ma cheme in judecata?
Pentru ca firma de asigurari are un drept de regres, potrivit art.22 din L.136/1995, care ii da dreptul sa recupereze paguba produsa de o alta persoana, inafara propriului asigurat.
Fara dovezi certe?
In aceste cazuri, cind vecinul dv. are o polita facultativa de asigurare a locuintei, asiguratorul are drepul sa recupereze contravaloarea prejudiciului de la vinivat.
De obicei, societatile de asigurare trebuie sa solicite la asiguratul lor mai multe documente printre care si un Proces-verbal de constatare de la o autoritate neutra, in acest caz asociatia de proprietari. Reprezentantul asociatiei de proprietari trebuie sa verifice cauza inundatiei si se semneze acest proces-verbal.
Aceasta verivicare se face in locuinta dv. in prezenta dv.
Inspectorul constatator de la societatea de asigurari, in momentul incheierii constatarii trebuia sa ve cheme si sa va arate ca ati produs o paguba vecinului dv. si sa semnati un proces-verbal.Astfel acest proces-verbal nu va este opozbil.
Practic inspectorul constatator a vazut citiva pereti uzi - efectul, dar nu a putut stabili cauza, adica nu a constatat ca inundatia se datoreaza defectiunii la elementele comune ale instalatiei sau cele care va apartin.
Practic ei nu au nici o dovada ca sinteti vinovata de producerea prejudiciului.
Daca nu platiti va vor actiona in instanta dar va trebui sa dovedeasca ca ati produs un prejudiciu.

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta Axel79 Axel79 In luna August 2010 am fost inundat de catre un vecin, i-am spus ca nu am pretentii de la el intrucat am asigurare. Am fost despagubit corespunzator de catre ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de inundatii - adeverinta de la asociatie c0stii c0stii o intrebare foarte importanta/ la o scara de bloc propr.de la et.3 l-a inundat pe cel de la etj.2 in urma probelor efectuate la inst de incalzire omul a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru asigurator de la administratorul blocului Nicusorneacsu Nicusorneacsu Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si nu stiu cum sa reactionez fata de administrator. Am un apartament in Vaslui pe care il folosesc o data pe luna, cand ... (vezi toată discuția)