avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exista un termen legal al acceptarii mostenirii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exista un termen legal al acceptarii mostenirii?

buna...imi puteti spune daca este un termen legal al acceptarii mostenirii ..in cazul meu a trecut un an de la moartea tatalui....sunt eu,fratele si mama....datoriile se mostenesc?...tata a fost girant pentru cineva care nu a mai platit si acum ne-a venit executare silita #-o
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 23:26, 29 Aprilie 2011
Termenul de acceptare al mostenirii este de 6 luni de la deschiderea succesiunii, iar aceptarea poate fi atat expresa, cat si tacita (acte sau fapte care desi nu sunt acte propriuzise de acceptare echivaleaza totusi cu acceptarea mostenirii). Acel contract prin care gireaza face parte din pasivul mostenirii.
Da, datoriile se mostenesc asa cum se mostenesc si drepturile.
Mergeti la un avocat. Invocarea beneficiului de discutiune ar fi o solutie, adica obligarea creditorului sa se indrepte mai intai impotriva debitorului si abia apoi impotriva celui care a "gajat". Exista mai multe variante. Mergeti la un avocat cu toate actele.

Cat priveste termenul de acceptare a mostenirii, acesta este de 6 luni de la decesul autorului. Renuntarea la succesiune se putea face in acelasi termen.
Daca ati realizat acte si fapte juridice care se pot materializa in acceptare tacita, sunteti acum continuatorii tatalui si ati devenit proprietari pe bunurile sale, dar si debitori pentru datoriile sale.
in termen de 6 luni de la deces, va puteti exprima obtiunea... daca acceptati mostenirea (in cazul asta mosteniti si datoriile), renuntati la mostenire ( nu platiti datorii ale defunctului, dar nici nu mosteniti vreun bun), sau o acceptati sub beneficiu de inventar ( creditorul va poate executa silit in limita a ce mosteniti ca bun)
daca locuiti in casa ce a apartinut si tatalui, se poate spune ca ati acceptat mostenirea tacit si veti plati si datoriile lui.
daca tatal nu avea bunuri, nu aveati ce mosteni tacit si sunteti straini de mostenire, nu mosteniti nici bunuri, nici datorii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Executare silita persoana decedata ??!! irinarotaru irinarotaru Buna ziua ! Mama mea a decedat in urma cu 1 an. Anterior decesului facuse un imprumut bancar, imprumut fara garantii, fara giranti si fara o asigurare in ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)