avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie-compatibilitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie-compatibilitate

Buna seara.
In urma neregurilor constatate aici : www.avocatnet.ro/content/for... ).

1. Nu sunt proprietar ci doar fiul unui proprietar.
Am citit de mai multe ori legea 230 si normele de aplicare. in lege se specifica astfel: "proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei..." si " ...proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si..." . Din punctul meu de vedere legea nu distinge ca presedintele asociatiei de proprietari sa fie ales din membrii proprietari ci din cei prezenti.
Intrebare: exista o lege care sa stipuleze ca o persoana care reprezinta legal o alta persoana intr-o adunare (sau la semnarea unui contract etc) sa aiba drepturi depline ca persoana care-si incredinteaza drepturile?

2. Presedintele actual candideaza pentru un nou mandat. Citind legea 230 am realizat ca acesta nu este proprietar al asociatiei (face parte ditr-o alta asociatie).
Intrebare: se poate contesta (in cazul in care castiga alegerile si nu are o imputernicire din partea unui proprietar) ?

3. Comitetul Executiv a luat hotararea ca Adunarea Generala sa se faca la o anumita data (8 aprilie ). Presedintele nu a intreprins toate diligentele ca AG sa se tina la aceasta data ( a vrut sa puna afise in ziua respectiva dar noi ne-am opus). Mai mult decat atat nu s-a respectat termenul legala de primul trimestru al anului.
Intrebare: In cazul in care actualul presedinte castiga alegerile se poate contesta prin prisma faptului ca nu a respectat hotararea CEx?

Va multumesc.



Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 14:27, 30 Aprilie 2011
1. Probabil ca dv. aveti in vedere ca cel care-l reprezinta pe un proprietar este un membru al familiei. Dar ganditi-va ca rationamentul dv. cu "cei prezenti" poate include si o persoana care nu locuieste in bloc, care este o ruda sau un prieten al unui proprietar care are doar un mandat de reprezentare pentru acea zi. Adica ce-ar fi sa fie ales in functia de presedinte prietenul unui proprietar care, prieten, locuieste in alt cartier .... numai pentru faptul ca in acea zi a AG a fost prezent, reprezentandu-l pe proprietar.
Asociatia este totusi a proprietarilor din condominiu.
Reprezentarea cuiva prin procura se face indeobste pentru a vota propuneri, pentru a alege, nu si pentru a fi ales. Daca voia sa fie ales se prezenta personal in AG.

2. I se poate contesta si candidatura, nu numai alegerea. Nici nu se pune problema sa fie aleasa in aceasta functie o persoana care locuieste in alta parte.

3. Pai de ce sa contestati alegerea lui mai tarziu decat 8 aprilie? Asta e o chichita sau ce? Dv. va trebuie oameni care sa faca treaba acolo, in asociatie, sau cautati nod in papura?
Indiferent cand aveti aceasta AG, alegeti-va un om care sa vrea macar sa faca treaba, care sa se ocupe de asociatie, nu mai umblati dupa chichite prin lege. Un om destoinic ar fi o binecuvantare pentru asociatie si asta trebuie sa aveti in vedere in primul rand cand faceti alegerea, nu ca a intarziat o luna, doua...un an.
1. Am inteles. NUMAI PROPRIETARII POT CANDIDA SI POT FI ALESI LA/IN FUNCTIA DE PRESEDINTE.
2. IDEM.
3. Nu caut nod in papura. Daca actualul presedinte ar fi fost de buna credinta nu as mai fi postat aici. Acum ca am ajuns la concluzia ca nici eu nu pot candida, macar sa alegem o persoana care sa se ocupe cu adevarat de asociatie. Problema este ca actualul presedinte are "oamenii lui": persoane pe care le-a "stimulat" intr-un fel sau altu, persoane pe care le-a pasuit cu plata datoriilor cu conditia sa il voteze la alegeri, a tergiversat afisarea anunturilor cu privire la data alegerilor ca oamenii sa nu mai stie cand se tin alegerile si alte motive. A incalcat legea 230. Ce presedinte mai poate fi acesta?
3. Este o intrebare aproape retorica. In multe asociatii exista aceasta problema, a formarii unui grup de influenta si presiune asupra celorlalti proprietari care nu au timp, chef...sa se implice.
Nod in papura inseamna cand te legi de lucruri marunte in loc sa ai in vedere problemele adevarate. In cazul dv. aveti o problema adevarata si pe aceasta trebuie sa aveti in vedere s-o rezolvati (daca puteti), faptul ca acel presedinte nu-si vede de treaba in restul timpului, daca lucrurile stau asa.....
Ce va spuneam despre faptul ca vreti sa-l indepartati de la conducerea asociatiei pentru ca nu a tinut AG in primul trimestru e un lucru minor si nu faceti decat sa minimalizati problema reala pe care o aveti in asociatie - faptul ca nu-si indeplineste atributiile pe care le are.
Daca incalca legea il puteti reclama la primarie, asta asa....ca sa stiti unde va puteti adresa....
Din experienta mea, asemenea oameni dispar din peisajul asociatiilor de proprietari, fie la presiunea unui alt grup de proprietari, fie pe cale naturala.
Ca lucrurile sa se desfasoare firesc, ar trebui ca majoritatea proprietarilor sa fie interesati sa nu se incalce legea. Dar cunosc proprietarii legea? Isi cunosc proprietarii drepturile si obligatiile? Ma tem ca nu si nici ca ar dori sa si le cunoasca decat atunci cand "e prea groasa".....
AsociatiaNr1 a scris:
Problema este ca actualul presedinte are "oamenii lui": persoane pe care le-a "stimulat" intr-un fel sau altu, persoane pe care le-a pasuit cu plata datoriilor cu conditia sa il voteze la alegeri, a tergiversat afisarea anunturilor cu privire la data alegerilor ca oamenii sa nu mai stie cand se tin alegerile si alte motive. A incalcat legea 230.


Daca aveti probe temeinice a proba incalcarea L nr 230/2007 ,aveti dreptul legal sa sesizati autoritatile competente sa verifice si sa se pronunte
Aspectele mentionate referitor la "stimulari,pasuiri,tergiversari" sunt greu de probat
pentru mine e poate putin mai clar, citind deja raspunsurile de mai sus si propria intelegere a legii
hotararile AG nu trebuie sa incalce legile statului, asta e stipulat destul de clar, iar legea 230 este legea statului roman nu a 100 de oameni oarecare din statul roman

indiferent ce grup de influenta, prin diverse mijloace consitituit/ constrans, are actualul presedinte care se vrea reales, daca nu este proprietar nu are dreptul, nefiind proprietar, nici macar coproprietar inteleg (sot/sotie/ fiu de proprietar care sa locuiasca la una din adresele asupra careia functioneaza asociatia)
asta ar trebui sa inteleaga restul oamenilor si chiar propriul lui grup de influenta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu restantierii dati in judecata Anca07 Anca07 S-a hotarat in A.G. ca restantierii sa fie actionati in judecata, dar au aparut unele probleme legate de legalitatea Comitetului Executiv. Actualul presedinte ... (vezi toată discuția)
Membru al asociatiei de proprietari ameliee01 ameliee01 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie: 2 soti sunt proprietari ai unui apartament dintr-un condominiu. In actele Asociatiei de proprietari ... (vezi toată discuția)
Schimbarea presedintelui de asociatie tiberiu8mai tiberiu8mai La schimbarea unui presedinte de asociatie,cel nou propus voteaza pentru el ,sau asteapta rezultatul votului celorlalti proprietari pentru investirea acestuia ... (vezi toată discuția)