avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor iesit din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor iesit din tara

Buna seara!
Am o nelamurire si pote cineva ma poate ajuta cu un raspuns.
Iata care e problema:
Sotul meu are din o relatie anterioara casatoriei un copil care e destul de mare acum(17 ani).Copilul este recunoscut si trecut pe numele sotului meu si pentru care plateste o pensie alimentara lunara. Intrebarea mea este daca acest copil ,fiind inca minor ,poate iesi din tara fara acordul sotului meu? Nu trebuie acordul ambilor parinti?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:50, 6 Mai 2011
Copilul a fost incredintat mamei prin hotarare judecatoreasca ?

Daca raspunsul este afirmativ , in baza acelei hotarari copilul poate parasi tara , alaturi de parintele caruia i-a fost incredintat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator
in baza aceleiasi hotarari poate imputernici o alta persoana pentru a scoate copilul din tara?
Da, daca minorul este incredintat mamei prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, poate parasi tara insotit de mama sa sau de o alta persoana majora, cu indeplinirea conditiile prev.de art. 30 lit. c) sau d) dupa caz - legea 248 /2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minori! iesire din tara! duscaandreea duscaandreea este adevarat ca sa schimbat legea? este adevarat ca poti iesi din tara cu copilul minor fara acordul tatalui, daca ai hotorare definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)