avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Explicatie CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Explicatie CF

Pentru a imi autoriza activitatea la o noua locatie, am cerut un extras CF pentru informare.
In acesta scrie:
[...]
Date referitoare la constructii:
Nr. crt. 1.1
Nr cad[...] Top [...]
Destinatia constructiei: constructii de locuinte
Suprafata (mp): - (e o liniuta, nu e o valoare)
Situatie juridica: cu acte
Observatii/Referinte: casa cu spatiu comercial p+e partial

Ce se intelege din asta?
a) e o casa, in care exista si un spatiu comercial, dar acesta are o suprafata mai mica decat casa
b) casa si spatiul comercial sunt cladiri distincte
P+E partial se refera la regimul de inaltime sau la situarea spatiului comercial?
Daca mai trebuiesc informatii din cf, le voi posta.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:43, 30 Aprilie 2011
In realitate ce exista construit?

Ar rezulta ca exista o casa, in care exista si un spatiu comercial, iar etajul are o suprafata mai mica decat parterul
Insa trebuie observat ca inscrierile trebuie luate ... hmmm ... cu oarecare rezerva cata vreme la partea unde este inscrisa situatia juridica cineva care nu stie ce inseamna situatie juridica a trecut "cu acte" :O
Este vorba de o hala industriala etajata, construita pe parcela aferenta unei case cu gradina.
Titlul autorizatiei de constructie este 'construire spatiu comercial parter' (conform site-ului primariei)
Din acestea am dedus ca nu exista spatiu comercial la etaj (eu inchiriasem etajul pentru deschiderea unei activitati de alimentatie publica), si asta au dedus si proiectant, cei care urmau sa imi elibereze autorizatii etc
Dupa ce am gasit un reprezentant al Primariei care sa fie binevoitor sa imi lamureasca si mie situatia (e chiar greu in ziua de azi), acesta mi-a spus urmatoarele:
-in momentul eliberarii AC, pe parcela respectiva era o casa cu destinatie locativa, langa care urma sa se construiasca hala in cauza
- desi dosarul era depus sub titulatura de 'construire spatiu comercial parter', la studierea dosarului, cei din primarie au vazut ca e vorba de o hala cu etaj, deci au facut o edificare a ac-ului in 'spatiu comercial p+e partial'
- intre timp casa s-a demolat, ramanand doar hala, dar nimeni nu s-a mai deranjat sa o stearga din cf

Intrebarile mele ar fi:
- cum poti cere mere si sa ti se dea mere si pere? sa ceri ac pt parter, si, binevoitori cum sunt, sa iti ofere ac pt p+e?
- in cazul in care erau doua constructii distincte, nu trebuiau trecute ca si 1.1 si 1.2 in cf?
- impotriva cui ma pot indrepta daca nu mi-a fost acceptat dosarul pt eliberarea autorizatiilor de functionare datorita acestor inadvertente?
In opinia mea, proprietarul trebuie sa faca rectificarea cuvenita in cartea funciara, sa dispuna radierea casei ce sa demolat si apoi dvs pueti reveni cu actele pentru obtinerea autorizatiilor de functionare
Problema mea e ca platesc chirie si nu imi pot exercita activitatea pentru care am inchiriat spatiul in cauza. Proprietarul nu doreste sa faca nicio modificare in cartea funciara. Exista o eroare in inscrierea in CF a cladirii respective, eroare care a aparut din comunicarea defectuoasa intre Primarie si cei de la cadastru. Deoarece nu imi pot desfasura activitatea, doresc sa recuperez 'parleala' (a se citi chiria platita pana in acest moment plus varii cheltuieli).
Proprietarul sustine ca locatia inchiriata este spatiu comercial, cu toate ca este in mod eronat notata in CF
Deoarece aceasta eroare mi-a adus un prejudiciu, as dori sa stiu cum mi l-as putea recupera.
Daca spatiul pe care l-ati inchiriat este evidentiat in contract ca spatiu comercial atunci:
a) Daca bunul dat in locatiune (inchiriere) nu corespunde scopului pentru care a fost inchiriat locatarul poate sa ceara desfiintarea contractului de locatiune cu obligarea locatorului la plata de daune interese si restituirea chiriei platite.
b) Creditorii pot exercita toate actiunile debitorilor lor afara de cele strict personale.
Cu alte cuvinte, aveti de ales intre 1) sa cereti d-voastra modificarea cartii funciare conform cu situatia reala (pentru ca situatia de fapt notata eronat in CF ori care nu mai corespunde realitatii face obiectul unei modificari a CF, nu unei rectificari deoarece acesta din urma priveste numai drepturile susceptibile de a fi intabulate) si 2) sa cereti rezolutiunea contractului pentru ca bunul nu corespunde scopului pentru care a fost inchiriat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere imobil cvasi-inexistent batzik batzik Exista un contract de inchiriere al carui obiect este 'spatiu comercial in suprafata de x m2 in Timisoara, str. x nr y (etaj). Pe baza acestui contract mi-am ... (vezi toată discuția)
Banner electoral pe fatada blocului BEN46 BEN46 La noi pe fatada blocului a aparut un banner electoral , am sunat presedintele sa o intreb cat a iesit din afacerea asta si am primit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la ... NEMES ALIN NEMES ALIN Buna ziua! La inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la parterul unei case si l-am amenajat cu distinatia fast food.Tin sa mentionez ca CF-ul este pe ... (vezi toată discuția)